Powered by
be Superprestige Zilvermeercross Mol ME
Women's Team 23 dec '24
1/1
be UCI World Cup Gavere WE
Women's Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Women's Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Women's Team 29 dec '24
1/1
be Trofee GP Sven Nys WE
Women's Team 01 jan '25
1/1
be Vlaamse Duinencross Koksijde WE
Women's Team 03 jan '25
1/1
be Superprestige Gullegem ME
Women's Team 04 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde WE
Women's Team 05 jan '25
1/1
#FoodFriday: Een kijkje in de keuken tijdens de Giro

#FoodFriday: Een kijkje in de keuken tijdens de Giro

Wat eten wielrenners voor, tijdens en na een (zware) etappe in de Giro d'Italia?

Vraag je je wel eens af wat een profwielrenner eet tijdens een zware etappe? Samen met OTE Sports geven we een kijkje in onze keuken gedurende een dag in de Giro d’Italia.

 Ontbijt

Het ontbijt van de renners varieert per persoon en hangt af van de etappe. Op een dag van een bergrit waarbij men veel meer energie verbruikt, eten de renners anders dan voor bijvoorbeeld een 'relatief' korte en vlakke etappe. Over het algemeen eten ze als ontbijt havermoutpap en/ of brood met een omelet. Dat bereidt onze kok Jesper. Iedere renner heeft zijn eigen voorkeur. De een wil hem met melk aangemaakt, de ander met water. De een wilt hem dik de ander dun aangemaakt. Daar voegen ze verder vers fruit, gedroogde vruchten en noten of notenpasta aan toe. Daarnaast eten veel renners een omelet met ham en/ of kaas. Op de 'lastige' dagen eten veel renners ook witte rijst bij het ontbijt omdat dit koolhydraatrijk is en makkelijk verteerbaar. Daarnaast hebben wij altijd een variatie aan brood mee (oa. spelt, haver en teff). Belangrijk: Wat je betreft de voeding altijd moet onthouden is dat iedereen anders is. Iedere wielrenner heeft zijn eigen behoeftes als het op eten en drinken aankomt. Daarom eten renners niet altijd hetzelfde als hun teamgenoten.

 De etappe

Voor aanvang van de etappe eten ze vaak nog een broodje met vruchtenvulling en drinken ze bijvoorbeeld nog wat koffie. 

 Wist je dat: de cafeïne die in koffie zit er voor kan zorgen dat de perceptie van de inspanning minder lijkt. Dat is vooral in de laatste zware week van de Giro erg prettig voor de wielrenners. Aan boord van onze bus zitten twee koffiemachines, waardoor de jongens niets te kort komen. 

Wat ze tijdens een etappe eten, hangt erg af van het type etappe, de duur en de weersomstandigheden. Bij een zware bergetappe zorgen de renners er voor dat de focus op koolhydraten ligt. Dan zorgen ze er voor dat ze op een inname van zo'n 90 gram koolhydraten per uur uitkomen. Daarbij gebruiken ze een mix van OTE sportvoeding (dranken, gels en repen), broodjes met vruchtenvulling en pudding, mueslikoeken en rice cakes. Bij een warme etappe ligt de nadruk meer op vloeibare voeding. Bij een etappe waarbij het vochtverlies minder groot is, eten ze meer vaste voeding. De producten van OTE bevatten uitsluitend natuurlijke smaakstoffen en neutrale pH waarden. De gels kunnen bovendien naast het geven van extra energie ook voor zorgen dat eventuele buikpijn minder wordt. 

 Na de etappe

Na afloop van de etappe drinken ze eerst een OTE herstel shake op basis van snel opneembare (wei) eiwitten en koolhydraten. Nadat ze in de bus gedoucht hebben, krijgen ze een warme herstelmaaltijd op basis van rijst, pasta of aardappelen. Bij aankomst in het hotel hebben de renners de mogelijkheid om de verbruikte koolhydraatvoorraden verder aan te vullen met producten die op de kamer van de verzorger staat. Zo staat er bijvoorbeeld fruit, havermout, gedroogde vruchten, dranken en wordt er door Jesper nog een extra broodje, wrap of smoothie klaargezet. Tip: Om je herstel voor de volgende dag optimaal te beginnen is het aan te raden om binnen dertig minuten na je inspanning de eerste snack of je eerste drankje te nuttigen. 

 In het hotel

Voor iedere avond tijdens een grote ronde is het menu van te voren uitgewerkt. De avond voor een 'makkelijke' dag ziet er anders uit dan voor een bergrit. Voor makkelijke dagen bevatten de maaltijden een variatie aan groente, salade, verschillende volkoren koolhydraatbronnen (quinoa, aardappelen, speltpasta, etc) een goed stuk vlees en bijvoorbeeld een fruitsalade als dessert. Het diner voor een lastige etappe bevat een hoger koolhydraatgehalte, waarbij we vaker rijst op het menu zetten, met daarnaast een koolhydraatrijk dessert. Dat kan bijvoorbeeld een pannenkoek of stuk vlaai zijn.

 

Een voorbeeldmenu uit deze Giro d’Italia:

 

- Een groene salade

- Bulgur

- Zilvervliesrijst met noten

- Kalkoenfilet met gevogeltejus

- Bloemkool - broccoli crème

- Kwark met noten vruchten

 Daarna is het slechts een kwestie van slapen, racen, eten en dit drie weken lang herhalen. Voeding is vitaal, zeker tijdens grote rondes. 

 

Zelf ook de producten van OTE Sports proberen? Dat kan! Verschillende producten zijn te verkrijgen in onze webshop. Klik HIER om ze te bekijken.

 

Gerelateerde updates