#FoodFriday: Pan Aceite van De Bisschopsmolen
Het is weer vrijdag. Tijd voor #FoodFriday. Aangezien de wielrenners deze winter al twee keer in Spanje bivakkeerden voor een trainingskamp, presteren we vandaag Pan Aceite. Een gekruid brood met tomatensaus, op z’n Spaans.
Het is weer vrijdag. Tijd voor #FoodFriday. Aangezien de wielrenners deze winter al twee keer in Spanje bivakkeerden voor een
trainingskamp,
presteren we vandaag Pan Aceite. Een gekruid brood met tomatensaus, op z’n Spaans.
Voedingsadviseur Marcel Hesseling van LottoNL-Jumbo legt uit waarom het team geen kunstmatige toevoegingen, maar alleen grondstoffen in de meest natuurlijke en pure vorm gebruikt. Niet alleen bij het maken van Pan Aceite, maar bij eigenlijk alle gerechten.
“Het is ons doel om onze renners te voorzien van de beste kwaliteit voeding. Tijdens het trainingskamp in Mojacar heeft Frank van Eerd van De Bisschopsmolen tijdens de lunch een Pan Aceite gemaakt. Dit is op basis van 100% Kollenberger Spelt, een streekproduct uit Zuid-Limburg.”
Kollenberger Spelt
Van Eerd verklaart zijn keuze voor Kollenberger Spelt. “In zuidelijk landen wordt nooit meel gebruikt, altijd bloem. Speltbloem heeft van nature meer eiwitten dan tarwebloem, maar ook een andere glutensamenstelling. Tevens is Kollenberger Spelt 100% spelt uit Zuid-Limburg, onze regio. Wij kennen de telers persoonlijk, wat natuurlijk heel fijn en transparant werken is.”
Wat heb je nodig?
Brood
400 gram Kollenberger Speltbloem
20 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
50 gram olijfolie (omega 9)
10 gram Kruidenmix (peper, paprikapoeder, knoflook, basilicum)
10 gram zout
200 gram water
Tomatensaus:
6 stuks tomaten
1 stuk ui
4 teentjes knoflook
verse Basilicum peper en zout olijfolie (omega 9)
Hoe maak je het?
Tomatensaus
• Uien schoon maken en fijn snijden.
• Tomaten wassen en in partjes snijden.
• Knoflook schoonmaken.
• Olijfolie in een hete pan doen.
• Uien, tomaten en knoflook aanfruiten
• Afblussen met klein beetje water.
• Zacht vuur onder pan zetten.
• Gesneden basilicum toevoegen.
• Zachtjes laten koken.
• Op smaak peper en zout toevoegen.
• Vervolgens de saus door een keukenmachine halen tot een puree.
• De tomatenpuree laten afkoelen.
Deeg Pan Aceite
• Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af.
• Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem. (Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water)
• Houd gist en zout gescheiden van elkaar.
• Doe alle grondstoffen in de machine.
• Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling circa 5 minuten.
• Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten.
• Laat de machine circa 3 minuten draaien.
• Neem het deeg uit de machine en verdeel deze in stukken van circa 350 gram.
• Leg de deegstukken op een ingesmeerde bakplaat of vlaaipan.
• Laat de deegstukken minimaal 10 minuten rijzen.
• Na het rijzen de deegstukken platdrukken.
• De deegstukken afwerken met de tomatensaus.
• Narijs geven van circa 30 minuten.
• De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C.
• Baktijd is circa 15 minuten.
Naast Pan Aceite met tomatensaus en basilicum zijn er nog twee mogelijke toppings:
Voedingsadviseur Marcel Hesseling van LottoNL-Jumbo legt uit waarom het team geen kunstmatige toevoegingen, maar alleen grondstoffen in de meest natuurlijke en pure vorm gebruikt. Niet alleen bij het maken van Pan Aceite, maar bij eigenlijk alle gerechten.
“Het is ons doel om onze renners te voorzien van de beste kwaliteit voeding. Tijdens het trainingskamp in Mojacar heeft Frank van Eerd van De Bisschopsmolen tijdens de lunch een Pan Aceite gemaakt. Dit is op basis van 100% Kollenberger Spelt, een streekproduct uit Zuid-Limburg.”
Kollenberger Spelt
Van Eerd verklaart zijn keuze voor Kollenberger Spelt. “In zuidelijk landen wordt nooit meel gebruikt, altijd bloem. Speltbloem heeft van nature meer eiwitten dan tarwebloem, maar ook een andere glutensamenstelling. Tevens is Kollenberger Spelt 100% spelt uit Zuid-Limburg, onze regio. Wij kennen de telers persoonlijk, wat natuurlijk heel fijn en transparant werken is.”
Kollenberger Spelt is verkrijgbaar in de webshop van De Bisschopsmolen.
Wat heb je nodig?
Brood
400 gram Kollenberger Speltbloem
20 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
50 gram olijfolie (omega 9)
10 gram Kruidenmix (peper, paprikapoeder, knoflook, basilicum)
10 gram zout
200 gram water
Tomatensaus:
6 stuks tomaten
1 stuk ui
4 teentjes knoflook
verse Basilicum peper en zout olijfolie (omega 9)
Hoe maak je het?
Tomatensaus
• Uien schoon maken en fijn snijden.
• Tomaten wassen en in partjes snijden.
• Knoflook schoonmaken.
• Olijfolie in een hete pan doen.
• Uien, tomaten en knoflook aanfruiten
• Afblussen met klein beetje water.
• Zacht vuur onder pan zetten.
• Gesneden basilicum toevoegen.
• Zachtjes laten koken.
• Op smaak peper en zout toevoegen.
• Vervolgens de saus door een keukenmachine halen tot een puree.
• De tomatenpuree laten afkoelen.
Deeg Pan Aceite
• Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af.
• Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem. (Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water)
• Houd gist en zout gescheiden van elkaar.
• Doe alle grondstoffen in de machine.
• Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling circa 5 minuten.
• Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten.
• Laat de machine circa 3 minuten draaien.
• Neem het deeg uit de machine en verdeel deze in stukken van circa 350 gram.
• Leg de deegstukken op een ingesmeerde bakplaat of vlaaipan.
• Laat de deegstukken minimaal 10 minuten rijzen.
• Na het rijzen de deegstukken platdrukken.
• De deegstukken afwerken met de tomatensaus.
• Narijs geven van circa 30 minuten.
• De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C.
• Baktijd is circa 15 minuten.
Naast Pan Aceite met tomatensaus en basilicum zijn er nog twee mogelijke toppings:
o Pan Aceite: olijven met paprika
o Pan
Cebollas: ui, kaas en paprika.
¡Buen provecho!