Powered by
au Santos Tour Down Under
WorldTeam Men 21 jan '25 - 26 jan '25
3/6 Norwood › Uraidla 147km
4/6 Glenelg › Victor Harbor 157km
5/6 McLaren Vale › Willunga Hill 145km
be UCI World Cup Maasmechelen ME
WorldTeam Women 25 jan '25
1/1
be UCI World Cup Maasmechelen WE
WorldTeam Women 25 jan '25
1/1
nl UCI World Cup Hoogerheide WE
WorldTeam Women 26 jan '25
1/1
au Cadel Evans Great Ocean Road Race - Men
WorldTeam Men 02 feb '25
1/1 Geelong › Geelong 183km
fr World Championship WU
WorldTeam Women 02 feb '25
1/1
ae UAE Tour Women
WorldTeam Women 06 feb '25 - 09 feb '25
1/4 Dubai Police Officer's Club › Dubai Harbour 149km
2/4 Al Dhafra Fort › Al Mirfa 111km
3/4 Al Ain Qasr Al Muwaiji › Jebel Hafeet 152km
om Muscat Classic
WorldTeam Men 07 feb '25
1/1 Al Mouj › Al Bustan 174km
Energie op je bord: wat renners eten voor en na een krachttraining

Energie op je bord: wat renners eten voor en na een krachttraining

Topprestaties komen er niet door enkel op de fiets te trainen. Ook andere aspecten zoals de juiste voeding en krachttraining spelen een belangrijke rol. Vandaag kom je te weten waaruit een krachttraining van onze renners precies bestaat en welke voeding er voor en na zo’n training wordt genuttigd. Lees hieronder meer in onze Jumbo-Food Friday.

Hoe vaak onze renners aan krachttraining doen, hangt af van de trainingsperiode. In de winter ligt de focus op krachtopbouw, zowel op als naast de fiets. Gemiddeld doen ze dan twee keer per week aan krachttraining met bekende oefeningen zoals squats, lunges en deadlifts.

De frequentie en intensiteit van de oefeningen verschilt per renner. Zo traint een sprinter zoals Olav Kooij met vrij zware gewichten, terwijl een klimmer zoals Sepp Kuss zich vooral richt op coördinatie-oefeningen zonder gewichten. Voor een klimmer is het belangrijk om licht en snel te blijven, dus te veel spiermassa is niet gewenst. Een sprinter daarentegen heeft explosiviteit nodig, waarvoor spiermassa juist gunstig is.

Tijdens het wedstrijdseizoen is het behoud van kracht belangrijk, maar er worden geen zware krachttrainingen gepland om spierpijn te voorkomen en de benen in optimale conditie te houden. In deze periode doen onze renners gemiddeld één keer per week lichte krachttrainingen. Dit werkt tevens blessurepreventief.

Voor een krachttraining eten onze renners een koolhydraatrijke maaltijd, gecombineerd met eiwitten. Afhankelijk van de intensiteit van de training worden koolhydraten soms ook tijdens de training aangevuld met bijvoorbeeld een sportdrank van Amacx.

Na de krachttraining is herstel belangrijk en daarbij spelen eiwitten een essentiële rol. Door krachttraining ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren die met een goed herstel sterker worden. Eiwitten zijn hierbij onmisbaar. Ook koolhydraten worden aangevuld. Een voorbeeld van een simpele herstelmaaltijd is brood met kipfilet en wat magere kwark of cottage cheese.

Jumbo is de 'Official Food Partner' van Team Visma | Lease a Bike. Ze leveren ons kwalitatieve voeding die wij gebruiken om heerlijke gerechten te bereiden. Dankzij Jumbo krijgen onze renners de beste voeding voor optimale prestaties.

Wil je ontdekken hoeveel je precies moet eten? De FoodCoach App helpt je de focus aan te brengen en je voedingsaanbevelingen te vertalen naar daadwerkelijke voeding en maaltijden op je bord.

The Athletes FoodCoach Premium-app is te downloaden in de App Store of Google Play Store en vervolgens te gebruiken in combinatie met een abonnement.


Gerelateerde updates