Powered by
Food Friday –  Bier tijdens de koers?!

Food Friday – Bier tijdens de koers?!

Vroeger zag de wereld van het wielrennen er heel anders uit. Geen helmen, geen uitgedokterd voedingsplan voor, tijdens en na een koers. Op de fiets stappen en gaan! In de Food Friday van deze week nemen we je mee terug in de tijd. Werd er nou echt bier gedronken? Lees snel verder!

Het is enorm verleidelijk om na een zware etappe te genieten van een koud biertje of een goed glas wijn, maar helaas kleven er ook nadelen aan alcohol. Daarom beperken onze renners hun alcoholconsumptie tot een enkele uitzondering. De reden dat onze renners dit doen is omdat alcohol schadelijke effecten heeft op het lichaam en het vooral het herstel na een training of wedstrijd in de weg zit. Zonder goed herstel geen optimale prestaties!

Tot de jaren ’60 was het echter heel normaal om alcohol te drinken tijdens een koers
. Men dronk van alles, zoals bier, wijn, champagne, thee en warme chocolademelk. Zowel om vocht aan te vullen (al weten we nu wel beter dan dat) als om een koers aangenamer te maken. Vroeger waren renners namelijk een stuk langer onderweg. Waar onze renners nu gemiddeld 3 tot 5 uur over een etappe doen, zat men vroeger zo’n 18 uur in het zadel.

"Tot de jaren '60 was het normaal om alcohol te drinken tijdens een koers"

Nu beperken we juist de inname van alcohol!

Met de voedingskennis van nu is alles een stuk geavanceerd geworden en weten we welke nadelige effecten alcohol heeft op een sportprestatie. Er zijn diverse onderzoeken over het exacte effect van alcohol op je lichaam. Doorgaans komen hier een paar punten uit naar voren die direct impact hebben op de levensstijl van onze renners:

  1. Het opslaan van koolhydraten is belangrijk om voldoende energie te hebben tijdens een koers. Deze taak neemt je lever op zich, maar je lever is ook het orgaan dat alcohol afbreekt. Vanaf twee glazen alcohol kan de verbranding van koolhydraten al worden verstoord, daalt je bloedsuikerniveau en kan een sportieve prestatie al verminderen.
  2. Het drinken van alcohol verhoogt het vochtverlies (meer urineren). In een eerdere blog schreven we al over het belang van voldoende drinken. De kans op uitdroging staat dan ook haaks op het belang van vocht voor, tijdens en na een koers.
  3. Na een fysieke inspanning ontstaat er melkzuur in je spieren. Je lichaam breekt dit automatisch af, maar dit wordt gehinderd als je alcohol drinkt. Als melkzuur minder wordt afgebroken, wordt de kans op spierpijn en afname van conditie groter.
  4. Alcohol remt de aanmaak van testosteron en anabole hormonen, stoffen die je lichaam zouden moeten helpen met spieropbouw en -herstel.

Af en toe een glas wijn of een biertje zal geen groot nadelig effect hebben op een sportieve prestatie. Zoals met alles geldt “geniet met mate”, behalve natuurlijk met het genieten op de fiets! Tip: toch zin in een koud glas bier nadat je hebt afgezien op de fiets? Probeer dan eens een Heineken 0.0! Het smaakgenot van echt bier, maar zonder de nadelige effecten zo direct na een sportieve inspanning.

Gerelateerde updates