Food Friday – De Beast Burger
Het is vandaag Internationale Hamburgerdag, de beste dag om het favoriete burgerrecept van onze renners te proberen: de Beast Burger! Hieronder vind je het recept van onze Performance Chef Ien Vitse.
De Beast Burger is het favoriete burgerrecept van onze renners. Deze burger bevat naast rundergehakt als extra smaak en vulling champignons, broodkruim, mosterd en paprikapoeder. Dit zorgt voor een nog grotere en zeer smaakvolle sappige hamburger. Tevens is hij daardoor nog voedzamer dan de normale variant.
We serveren de burger op een lekkere grote bol met salade, gegrilde groenten (courgette, aubergine en paprika) en fried honey onions. Natuurlijk gaat er een lekkere dot ketchup op. Wat het afmaakt is de saffraan mayo gemaakt van saffraan, vegan mayo (of halfvolle kwark) en knoflook. Als bijgerecht serveren we de burger met aardappels uit de oven met rozemarijn.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de burgers:
- 500 gram champignons fijngemalen
- 2 uien
- 200 gram broodkruim
- 300 gram mager rundergehakt
- 20 gram Dijon mosterd
- 2 eieren
- 1tl gerookte paprikapoeder (of meer naar smaak)
- Italiaanse kruiden
- Peper en zout
Voor de geroosterde aardappels:
- 900 gram aardappelen
- Paar takjes rozemarijn
Voor de salade:
- 4 tomaten in plakjes
- 1 pot augurken in plakjes
- 120 gram gemengde sla
- 80 gram geraspte wortel
Voor de honey glazed onions:
- 2 uien
Voor de vegan mayonaise:
- 120 gram biologische mayonaise zonder ei (of halfvolle kwark)
- 2 teentjes knoflook gehakt
- Saffraan (poeder of een half draadje)
Overige:
- 800 gram gegrilde groenten (diepvries)
- 4 hamburgerbroodjes
- Ketchup
Bereidingswijze
Bereidingstijd ca. 60 minuten
- Start met het maken van de burgers. Gooi de champignons en twee uien in een blender en laat helemaal fijnhakken. Zet een grote koekenpan op het vuur en bak het champignonmengsel helemaal droog. Dit duurt wel even. Kruid met peper, zout en veel Italiaanse kruiden. Laat na het droogbakken afkoelen op een grote plaat.
- Meng nu alle overige ingrediënten voor de burgers door het champignonmengel. Breng goed op smaak en vorm tot vier gelijke burgers. Bak de burgers al even op hoog vuur aan in de pan. 15 minuten voor het serveren kunnen ze in de oven op 200°, dan zijn ze gaar en nog wat sappig.
- Snijd de aardappelen in grove stukken en kook ze eventueel voor. Meng in een grote ovenschaal met de rozemarijn en besprenkel met olijfolie. Bak dit geheel nog 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 200°.
- Snijd alle groenten voor de salade, maar houd deze apart van elkaar. Zo kan iedereen straks zijn burger beleggen naar wens.
- Snijd de overige uien in ringen en bak deze lekker bruin in wat vetstof. Kruid met peper en zout.
- Meng de vegan mayonaise met de uitgeperste knoflook en saffraanpoeder. Heb je enkel saffraandraadjes in huis? Kook dan een heel klein beetje water en laat enkele draadjes weken in een eetlepel heet water. Meng dit vervolgens door de veganaise.
- Verwarm de gegrilde groenten 20 minuten op 200° in de oven.
- Rooster de burgerbroodjes 2-3 minuten mee in de oven.
- Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en beleg met de salade, gegrilde groenten en gekarameliseerde ui en maak af met een dot ketchup en vegan mayonaise. Serveer daarbij de geroosterde aardappels.
Eet smakelijk!