Powered by
be UCI World Cup Dendermonde WE
WorldTeam Women 05 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde ME
WorldTeam Women 05 jan '25
1/1
es UCI World Cup Benidorm ME
WorldTeam Women 19 jan '25
1/1
au Santos Tour Down Under
WorldTeam Men 21 jan '25 - 26 jan '25
1/6 Prospect › Gumeracha 150km
2/6 Tanunda › Tanunda 128km
3/6 Norwood › Uraidla 147km
be UCI World Cup Maasmechelen ME
WorldTeam Women 25 jan '25
1/1
au Cadel Evans Great Ocean Road Race - Men
WorldTeam Men 02 feb '25
1/1
ae UAE Tour Women
WorldTeam Women 06 feb '25 - 09 feb '25
1/4 Etappe 1
2/4 Etappe 2
3/4 Etappe 3
be Omloop Nieuwsblad
WorldTeam Men 01 mrt '25
1/1
Food Friday – Dit is wat onze renners drinken

Food Friday – Dit is wat onze renners drinken

Met de stijgende temperaturen is het nóg belangrijker om voldoende vocht aan te vullen. Maar wanneer moet je dan als wielrenner drinken en hoeveel? Dat leggen we je uit in deze Food Friday.

Voor een rit

Bij iedere vorm van sport verlies je vocht door te zweten. Dit heeft als positief effect dat je lichaam afkoelt, maar te veel vochtverlies kan er juist voor zorgen dat prestaties verminderen. Er zijn verschillende theorieën over het effect van vochtverlies op een sportieve prestatie, maar het staat vast dat voldoende drinken belangrijk is. Drinken zorgt voor hydratatie, vermindert de kans op prestatieverlies (door een tekort aan vocht) en een koude drank helpt direct bij het koelen van je lichaam.

Voor je aan een rit begint is het al belangrijk om voldoende te drinken zodat je niet begint met een negatieve vochtbalans, zeker op een warme dag.

"Voorkom een negatieve vochtbalans"

Ook voor een rit

Tijdens een rit

Ga nooit op je dorstgevoel af, want dan heb je al 1% à 2% vochtverlies. Onze renners drinken uit routine zodat hun prestatie nooit achteruit kan gaan als gevolg van beginnende dehydratie.

Ons team werkt tijdens een rit zowel met water als isotone sportdrank. Je verliest met zweten elektrolyten (magnesium, kalium, natrium en kalk). Dit vind je in slechts een hele lage concentratie in water, maar elektrolyten zijn well erg belangrijk om vocht langer vast te houden. Vandaar dat we werken met sportdrank, wat direct helpt bij het aanvullen van koolhydraten.

Bij een korte rit (onder het uur) is het prima om vooraf en achteraf voldoende te drinken. Zodra een rit langer is zijn onze renners al vanaf het begin bewust bezig met hydratatie. Ieder uur moet er minimaal 500ml (1 bidon) worden gedronken, maar bij warm weer adviseren wij om richting de 1 liter per uur te gaan. Thuis heb je natuurlijk niet een volgauto voor een nieuwe, gevulde bidon. Tip: schaf 2 bidons van 750ml aan. Dan kan je zelfs met warm weer 2 uur erop uit zonder te stoppen. Langer onderweg? Dan heb je het überhaupt verdient om te stoppen voor wat koffie met appeltaart!

Na een rit

Na een rit is het belangrijk om al het verloren vocht snel aan te vullen. Een makkelijke truc die je hiervoor kan gebruiken is door vlak voor vertrek en bij thuiskomst op een weegschaal te gaan staan. Je gewicht vormt de basisindicatie voor hoeveel vocht je moet aanvullen: (gewicht vlak voor een rit – gewicht direct na een rit) * 1,5 = wat je nog bij moet drinken na een rit. Als een renner 75 kg weegt voor een rit en 74 kg na afloop, dan wordt de rekensom: (75 – 74) *1,5 = 1,5 liter drinken.

Herstel is belangrijk na een rit. Dit bestaat uit een goede vochtbalans, aanvullen van koolhydraten en het binnenkrijgen van eiwitten. Voor een kick-start van het herstel werken onze renners altijd met een recovery shake. Tip bij warm weer: maak een recovery shake voor een rit, zet hem in de koelkast en je hebt een heerlijk koude (herstel)drank bij thuiskomst!

Gerelateerde updates