Powered by
be UCI World Cup Gavere WE
Development Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Development Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Development Team 29 dec '24
1/1
be Trofee GP Sven Nys WE
Development Team 01 jan '25
1/1
be Vlaamse Duinencross Koksijde WE
Development Team 03 jan '25
1/1
be Superprestige Gullegem ME
Development Team 04 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde WE
Development Team 05 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde ME
Development Team 05 jan '25
1/1
Food Friday –  De favoriete BBQ van Jos van Emden

Food Friday – De favoriete BBQ van Jos van Emden

Wielrennen is hard werken, maar ook genieten van alles wat het leven te bieden heeft. In de zomer staan veel van onze renners, zoals Jos van Emden, dan ook graag achter de BBQ. Wil je weten hoe je een BBQ wielren-proof maakt? Lees dan snel verder!

Voor onze renners draait het menu om het aanvullen van koolhydraten en eiwitten. Vlees, vis, aardappelen en brood zijn dan ook ideale hoofdingrediënten om mee te werken tijdens een BBQ. Ben je wat minder actief dan onze renners? Voor een gezonde twist is onze tip om te kiezen voor mager vlees, zoals rundvlees of kip, en de hoeveelheid saus te beperken. Dan kan je met een gerust hart BBQ'en naar hartelust met de avondetappe van de Tour op de achtergrond. Probeer eens onderstaande recepten, favoriet van Jos van Emden!

Recept 1: bruschette van de BBQ

Ingrediënten:

  • 1 ciabatta (afbak)
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot (of ui)
  • Handvol (cherry/kers)tomaten
  • Basilicum
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tomaten en knoflook fijn.
  2. Verhit in een pannetje de olijfolie op de BBQ, en voeg daarna de tomaat, knoflook en sjalot toe. Kook het geheel zo’n 5 minuten. Breng op smaak met wat peper en zout.
  3. Snijd ondertussen de ciabatta in dunne plakjes en hak de basilicum in grove stukken.
  4. Leg de sneetjes ciabatta op de BBQ en rooster ze aan beide kanten goed bruin en krokant.
  5. Voeg de basilicum kort toe aan het tomatenmengsel.
  6. Beleg elk sneetje ciabatta met het tomatenmengsel.

Recept 2: Kogelbiefstuk met kruidenrub en smokey barbecuesaus

Ingrediënten:

  • 6 gram Italiaanse kruidenmix
  • 3 tenen (gerookte) knoflook
  • 0,5 tl gemalen mosterdzaad
  • 8 el olijfolie
  • 1 kg kogelbiefstuk
  • 100 ml smokey barbecuesaus

Bereidingswijze:

  1. Steek de barbecue aan. Pureer de kruiden, de knoflook en het gemalen mosterdzaad met de olie met de hakmolen van de staafmixer. Voeg grof gemalen peper toe. Wrijf het vlees rondom in met de kruidenrub.
  2. Schroei het vlees dicht op een hete barbecue. Leg het vlees daarna op het heetste deel van de barbecue en sluit de barbecue af. Rooster het vlees zo 5 min. (bavette mag vanbinnen nog mooi rood zijn), of naar wens langer. Keer het vlees tussendoor 1 keer.
  3. Neem het vlees van de grill en snijd in dunne plakken. Schep de barbecuesaus eroverheen.

Recept 3: Gepofte aardappel met zacht gegaarde kip en knoflooksaus

Ingrediënten:

  • 4 aardappelen
  • 200 gram slowcooked kipdijfilet (verkrijgbaar bij Jumbo)
  • 3 el knoflooksaus
  • 1 tl peterselie

Bereidingswijze:

  1. Maak de aardappelen goed schoon.
  2. Laat de schil zitten en pak de aardappelen in met aluminiumfolie. Leg de pakketjes aan de zijkant van de barbecue. Wanneer de aardappelen te dicht op het vuur liggen, kan de buitenkant al verbranden, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
  3. Doe het deksel van de barbecue dicht en laat de aardappelen 20 tot 30 minuten poffen.
  4. Bereid ondertussen de kip volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Prik met een vork in de aardappelen om te testen of hij gaar is. Gaat je vork er zonder weerstand in? Dan is je gepofte aardappel goed!
  6. Snijd de aardappelen over de lengte in en druk ze iets open. Verdeel de kip in stukjes en verdeel vervolgens over de aardappelen. Besprenkel met de knoflooksaus en bestrooi met de peterselie.

Gerelateerde updates