Powered by
be UCI World Cup Gavere WE
Women's Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Women's Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Women's Team 29 dec '24
1/1
be Trofee GP Sven Nys WE
Women's Team 01 jan '25
1/1
be Vlaamse Duinencross Koksijde WE
Women's Team 03 jan '25
1/1
be Superprestige Gullegem ME
Women's Team 04 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde WE
Women's Team 05 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde ME
Women's Team 05 jan '25
1/1
Food Friday - Gek op pindakaas!

Food Friday - Gek op pindakaas!

Pindakaas, wie is er niet mee groot geworden? Bij onze renners is het nog altijd een favoriet beleg. In deze Food Friday gaan we in op de voedingswaarde van pindakaas gerelateerd aan het menu van onze renners en sluiten we af met twee heerlijke pindakaas recepten.

Peanut butter kwam in 1948 vanuit Amerika op de Nederlandse markt. Destijds was de naam boter een beschermde naam, wat alleen gebruikt mocht worden voor roomboterproducten. Vandaar dat wij als enige land het woord ‘kaas’ gebruiken voor dit smeuïge beleg (het leek op leverkaas, waar ook geen echte kaas in zit). Sinds de jaren ’50 is een pot pindakaas niet meer weg te denken uit de meeste keukenkastjes. Maar is pindakaas wel zo gezond als dat veel mensen denken?

Het beknopte antwoord: pindakaas is voedzaam, omdat het essentiële voedingsstoffen bevat die goed zijn voor de gezondheid, of je nou wielrenner bent of niet. Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten en staan daarmee qua voedingswaarde in hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld bonen en kikkererwten. Peulvruchten zijn rijk aan (plantaardig) eiwit en vezels, wat je dan ook in pindakaas zult terugvinden. Daarnaast zijn pinda’s in vergelijking met andere peulvruchten ook rijk aan onverzadigd vet, waardoor pinda’s vaak (onterecht) onder de categorie noten worden geschoven.

"Pindakaas is voedzaam"

Het is rijk aan eiwit, vezels en onverzadigd vet

Uit sommige onderzoeken blijkt dat er bepaalde stoffen in pinda’s zitten waar je darmwand geïrriteerd op kan reageren (zoals lectinen), en ook de aanwezige vezels kunnen zich ophopen in de darmen wat niet prettig is bij een sportieve inspanning. Echter eten onze renners kleine hoeveelheden (100%) pindakaas. Het wordt gebruikt als een beleg voor extra smaak. De voedzame stoffen worden gehaald uit het complete gerecht van een renner, nooit uit een enkel ingrediënt.

In ieder geval bevat (100%) pindakaas essentiële voedingsstoffen, waardoor het een fijn ingrediënt is om mee te werken. Ben je een actieve fietsen? Probeer dan eens onderstaand ontbijtrecept of juist de herstelshake!

Recept 1: Havermout met appel en pindakaas

Ingrediënten (4 personen):

  • 2 appels
  • 160 g havermout
  • 400 ml halfvolle melk
  • 500 ml water
  • 4 el rozijnen
  • 4 el Calvé pindakaas 100% met grove stukjes pinda
  • 4 el ongezouten pinda’s, grof gehakt
  • Kaneelpoeder
  • 100 g blauwe bessen

Bereidingswijze:

  1. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.
  2. Breng de havermout met de appel, de rozijnen, de melk en 500 ml water aan de kook. Laat de havermout op een laag vuur 1 minuut doorkoken. Dek de pan af en laat 2-3 minuten rusten.
  3. Verdeel de havermout over 4 kommen. Schep de pindakaas met kaneel erop en garneer met de blauwe bessen en gehakte pinda’s.

Tip: Vervang de blauwe bessen door stukjes avocado of ananas.

 / 

Recept 2: Spinazie-pinda proteïneshake

Ingrediënten (2 shakes):

  • ½ komkommer
  • 1 avocado
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 100 g bladspinazie
  • ½ citroen
  • 5 el Calvé Proteïne Pindakaas
  • 250 ml Griekse yoghurt 0% vet
  • 75 ml halfvolle melk

Bereidingswijze:

  1. Was de komkommer en snijd hem in stukjes. Houd 2 mooie stukjes apart voor de garnering, doe de rest in een hoge kom en pureer met de staafmixer.
  2. Halveer de avocado, wip de pit eruit en schep de helften met een lepel uit de schil. Snijd de avocado in partjes. Schil de gemberwortel en en hak de rest fijn. Pers de citroen uit. Was de spinazie en laat hem goed uitlekken.
  3. Houd 2 partjes avocado apart voor de garnering. Doe de rest van de avocado met de gember, de spinazie, het citroensap, de pindakaas, de melk en de yoghurt in een hoge kom of in de kom van de blender en pureer alles fijn.
  4. Prik de achtergehouden komkommer en avocado aan twee sierprikkers.
  5. Verdeel de komkommerpuree over 2 hoge glazen en schenk de shake er voorzichtig over de bolle kant van een lepel bij. Leg de prikkers bovenop de glazen.

Gerelateerde updates