Food Friday - Red Bull tijdens de Vuelta
Iedereen herkent wel het moment dat de vermoeidheid toeslaat terwijl je juist scherp moet blijven. Een kop koffie of een energiedrank zijn dan een bekend redmiddel, maar het gebruik van energiedrank is ook normaal in de topsport. Een marathon loper drinkt het bijvoorbeeld kort voor een race voor extra focus en ook onze renners gebruiken energiedrank tijdens een koers. Hoe dat precies zit vertellen wij je in deze Food Friday.
Een blikje Red Bull bevat onder andere cafeïne en koolhydraten. Dit zorgt voor focus en energie, al is dit effect wel van korte duur (maximaal een uur). Juist dit korte effect kunnen onze renners goed gebruiken voor een tijdrit.
Voor een tijdrit spoelen onze renners met Red Bull. Uit onderzoek blijkt dat de stoffen in energiedrank een razendsnel signaal geven naar je hersenen via de receptoren in je mond. Een inspanning voelt dan direct minder intensief aan. Juist dit snelle, korte effect is perfect vlak voor een tijdrit. Doorslikken van de drank is overigens niet verboden, maar het zal het positieve effect niet vergroten.
Red Bull wordt ook weleens gedronken in de finale van een lange etappe om een extra energie boost en mentale oppepper te geven aan onze renners, maar het is vooral echt een vast onderdeel van het tijdritprotocol.
Spoelen met of het drinken van een energiedrank is altijd vlak voor of tijdens een rit, en nooit erna. In de avond is energiedrank een echte “no go” voor onze renners, net als koffie, omdat de cafeïne ervoor kan zorgen dat je wakker blijft. Onze renners hebben alle rust nodig voor een optimaal herstel.
Ben je zelf een actieve fietser? Probeer dan eens of Red Bull ook voor jou werkt om een uurtje te knallen op de fiets. Drink alleen nooit te veel energiedrank, want cafeïne-houdende dranken zijn niet bepaald een dorstlesser. Je moet er namelijk sneller van plassen en daardoor juist meer drinken voor een juiste vochtbalans tijdens een rit.