Powered by
Vive la crêpe!

Vive la crêpe!

Als je aan Frans eten denkt... denk je aan de crêpe! Pannenkoeken, zoals een crêpe, staan minimaal één keer per week op het menu van onze renners, maar waarom en op welk moment van de dag? Ontdek het antwoord hieronder en probeer een paar heerlijke pannenkoekrecepten rechtstreeks vanaf het menu van onze renners.

De crêpe kan je vergelijken met een pannenkoek qua voedingswaarde. Het verschil zit in de grootte en dikte: de crêpe is dunner en kleiner, omdat het in Frankrijk vooral als dessert op de kaart staat. Het beslag voor de typisch Franse crêpe is dan ook vaak wat zoeter, maar in principe zit er weinig verschil tussen een crêpe en een pannenkoek behalve het formaat. Om de crêpe zo dun te krijgen is het aan te raden om te werken met een crêpemaker zoals de Fransen doen.

Klein en dun of groot en dik, zowel een pannenkoek als een crêpe vormen een bron aan koolhydraten als je inzoomt op de voedingswaarde. Je kan met de toppings kiezen voor meer koolhydraten en/of het toevoegen van eiwitten. Een topping met kwark en fruit draagt bijvoorbeeld bij aan beide. Pannenkoeken zijn daarom een ideale start voor de dag van onze renners!

"Een crêpe vormt een bron aan koolhydraten"

Ideaal als ontbijt voor onze renners!

Een crêpe staat zelden als toetje op het menu, omdat onze renners vlak voor het slapen behoefte hebben aan trage eiwitten (voor herstel). Maar minimaal één keer per week spelen pannenkoeken zeker de hoofdrol bij het ontbijt. Het is een ideaal gerecht om zoveel mogelijk voedingsstoffen in relatief kleine ‘hap’ te stoppen.

Praktisch, maar ook lekker. Met een dotje magere kwark en vers fruit of honing/maple siroop is het een favoriet ontbijt van bijna alle renners. Laat je inspireren met de twee onderstaande recepten rechtstreeks uit het maaltijd plan van onze renners, en voel je vrij om te experimenteren met de toppings. Bon appétit!

Recept 1: Pannenkoeken met kwark en fruitsalade

Ingrediënten:

  • 150 ml rijst drink
  • 20 gram suiker
  • 1 ei (25 gram)
  • 75 gram Jumbo Basis Patentbloem
  • 15 gram kippenei eiwit
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram mandarijn
  • 50 gram aardbei
  • 75 gram magere kwark
  • 50 gram honing
  • Speculaaskruiden
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Klop het ei en eiwit in een kom.
  2. Voeg de rijst drink, suiker, bloem, meel en speculaaskruiden toe. Meng tot een beslag.
  3. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Schenk vervolgens het beslag in de warme pan, net genoeg om de bodem van de pan te bedekken. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Herhaal totdat er geen beslag meer over is, en maak een mooie pannenkoeken stapel op een bord.
  4. Snijd de mandarijn en aardbei in grove stukken.
  5. Voeg je de fruitsalade, kwark en honing toe als topping over de stapel pannenkoeken.

Recept 2: Blueberry pancakes

Ingrediënten:

  • 150 ml Jumbo houdbare lactosevrije halfvolle melk
  • 20 gram suiker
  • 1 ei (20 gram)
  • 75 gram Jumbo Basis Patentbloem
  • 40 gram kippenei eiwit
  • 50 gram boekweitmeel
  • 25 gram blauwe bessen
  • 80 gram magere kwark
  • 60 gram honing
  • Speculaaskruiden
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Klop het ei en eiwit in een kom.
  2. Voeg de melk, suiker, bloem, meel en speculaaskruiden toe. Meng tot een beslag. Spatel daarna de blauwe bessen door het beslag.
  3. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Schenk vervolgens het beslag in de warme pan, net genoeg om de bodem van de pan te bedekken. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Herhaal totdat er geen beslag meer over is, en maak een mooie pannenkoeken stapel op een bord.
  4. Voeg de kwark en honing toe als topping over de stapel pannenkoeken.

Gerelateerde updates