Powered by
be UCI World Cup Gavere WE
Women's Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Women's Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Women's Team 29 dec '24
1/1
be Trofee GP Sven Nys WE
Women's Team 01 jan '25
1/1
be Vlaamse Duinencross Koksijde WE
Women's Team 03 jan '25
1/1
be Superprestige Gullegem ME
Women's Team 04 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde WE
Women's Team 05 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde ME
Women's Team 05 jan '25
1/1
Volkoren of 'gewone' pasta?

Volkoren of 'gewone' pasta?

Pasta speelt vaak de hoofdrol in het menu van onze renners. Dat is niet verwonderlijk, want het bevat een grote hoeveelheid koolhydraten, maar daarnaast ook wat eiwitten en vetten. Maar, met alle soorten en varianten, welke pasta eten onze renners dan vooral? Je kunt tegenwoordig kiezen uit veel soorten, zoals spelt-, volkoren-, ’witte' pasta en zelfs linzen pasta. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende graansoorten waarmee pasta doorgaans wordt gemaakt?

De echte Italiaanse pasta wordt gemaakt van durumtarwe, of harde tarwe, en eieren. De standaard witte pasta die je bij ons in de supermarkt vindt, bevat vaak geen eieren, maar tarwegriesmeel en water. Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.

Door de vezels geeft volkorenpasta langer een verzadigd gevoel. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze complexere koolhydraten af te breken, waardoor ze minder snel als energie vrijkomen in het lichaam. Gewone pasta daarentegen bevat minder vezels, is daardoor makkelijker verteerbaar en geeft zijn energie snel af aan het lichaam.

"Volkorenpasta is voedzamer"

Het bevat meer vezels, mineralen en vitamines en geeft energie gelijkmatiger af

Wielrenners hebben over het algemeen een enorme behoefte aan energie en daarmee ook koolhydraten. Doordat je sneller een verzadigd gevoel hebt van volkoren- of speltpasta is het lastiger om hiermee, zeker tijdens een meerdaagse koers, voldoende de koolhydraten aan te vullen. Tijdens een koers als de Giro d’Italia of Tour de France hebben onze renners dan ook meestal veel en vaak gewone witte pasta op het menu staan. Op die manier kunnen de koolhydraten in het lichaam optimaal gestapeld worden, zodat ze weer vol energie zitten voor de volgende dag.

Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenpasta, maar hoeft niet perse volkoren te zijn. Het belangrijkste verschil is dat het van een andere, oudere en minder bewerkte graansoort komt, en daarom ook wel bekend staat als een oergraan. Oergranen bevatten net een ander soort gluten. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten. Omdat wielrenners zoveel eten, tijdens een koersdag zo’n drie à vier keer zoveel als jij of ik, krijgen ze ook meer gluten binnen. Soms kan het fijn zijn te kiezen voor producten met minder of andere gluten, om de belasting op het maag- en darmstelsel te verminderen. Het is echter niet zo dat speltpasta een gezondere keuze is dan volkorenpasta.

Over gluten gesproken; zo zijn er de laatste jaren ook veel glutenvrije pasta’s bijgekomen. Van maïs tot linzen, bijna alles is mogelijk. Het is een kwestie van smaak of je hiervoor kiest of niet. Met een lekker sausje en wat kaas erbij, merk je er nog weinig van. Deze pasta is echter niet gezonder dan gewone pasta. Ook boekweit-, quinoa- en maïspasta bevatten zo’n 350 calorieën per 100g, net als de witte en volkoren pasta soorten. Iets magerder is de linzenpasta, met zo’n 330 calorieën per 100g.

Zo heeft ieder soort pasta zijn eigen voor- en nadelen. Kies voor gewone pasta als je een lange tocht op de fiets hebt gemaakt of gaat maken, maar juist voor spelt- of volkorenpasta op een dag zonder veel (fiets)activiteit, omdat je energie behoefte lager ligt en je sneller lekker vol zit van volkorenpasta. Nog een andere tip voor degenen die bewust omgaan met calorieën voor het ideale gewicht op de fiets: zorg dat je niet te veel olie of kaas eet bij je pasta. Net als bij zo veel in het leven, zorg dat je bord pasta met liefde is bereid en in balans is!

Trek gekregen na al dat lezen over pasta? Laat je inspireren door onderstaande recepten!

Recept 1: Volkoren spelt penne met zalm


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 2 sjalotten, gepeld en fijngesneden
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 gele paprika, in dunne reepjes
  • 690 gram Grand'Italia Sugocasa Tradizionale
  • 400 gram zalmfilet
  • 400 gram Grand'Italia Volkoren Spelt Penne
  • 75 gram rucola


Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een pan en bak de sjalotten eb paprika op laag vuur zacht en gaar. Voeg daarna de Sugocasa toe en laat het op laag vuur 10min zacht koken.
  2. Voeg de zalmfilet toe, doe een deksel op de pan en laat de zalm garen. Breek de zalm daarna in stukken.
  3. Breng ondertussen een pan water aan de kook en bereid de penne volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
  4. Meng de pasta voorzichtig door de saus.
  5. Serveer de pasta met de rucola.
 / 

Recept 2: Spelt spaghetti met broccoli en zongedroogde tomaten


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram Grand’Italia Volkoren Spelt Spaghetti
  • 400 gram broccoli, in roosjes
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 690 gram Grand'Italia Sugocasa Erbe
  • 1 bosje verse oregano en/of basilicum, fijngesneden
  • 90 gram zongedroogde tomaten
  • 30 gram geschaafde amandelen
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt


Bereidingswijze:

  1. Breng een pan water aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Breng ondertussen nog een pan water en wat zout aan de kook. Kook de broccoli roosjes beetgaar, giet het af in een vergiet en spoel na met wat koud water.
  3. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui samen met de knoflook in 1min. Voeg de Sugocasa en 2/3 van de kruiden toe.
  4. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg dit samen met de broccoli toe aan de saus. Laat het geheel 5-10 min zachtjes koken en breng het op smaak met wat peper. Verhit ondertussen een koekenpan (zonder boter) en rooster de amandelen lichtbruin. Leg de geroosterde amandelen apart op een bord.
  5. Meng de pasta door de saus, serveer uit en garneer de borden met de amandelen, parmezaanse kaas en de rest van de kruiden.

Gerelateerde updates