Powered by
fr Tour du Jura Cycliste
WorldTeam Men 19 apr '25
1/1 Fraisans › Mont Poupet (Salin-les-Bains) 176km
nl Amstel Gold Race
WorldTeam Men 20 apr '25
1/1 Maastricht › Berg en Terblijt 255km
fr Tour du Doubs
WorldTeam Men 20 apr '25
1/1 Pontarlier › Morteau 196km
nl Amstel Gold Race Ladies Edition
WorldTeam Women 20 apr '25
1/1 Maastricht › Berg en Terblijt 157km
it Giro del Belvedere
Development Team 21 apr '25
1/1 Cordignano › Cordignano 168km
it G.P. Palio del Recioto - Trofeo Zanotti Mobili
Development Team 22 apr '25
1/1
be La Flèche Wallonne
WorldTeam Men 23 apr '25
1/1 Ciney › Huy 205km
be La Flèche Wallonne Féminine
WorldTeam Women 23 apr '25
1/1 Huy › Huy 140km
5 voedingstips voor jouw toertocht

5 voedingstips voor jouw toertocht

De Amstel Gold Race toertocht is niet zomaar een ritje: het is een van de meest iconische toertochten van Nederland, met uitdagende heuvels, het prachtige Limburgse landschap en een gezellige sfeer. Of je nu voor het eerst meedoet of al vaker op de Cauberg hebt staan zwoegen, een goede voorbereiding maakt het verschil. Haal het beste uit jezelf tijdens een toertocht met deze 5 praktische voedingstips van The Athlete’s FoodCoach.

1. Goed eten en drinken begint al vóór de tocht 

Begin 1 tot 2 dagen van tevoren met iets meer koolhydraten eten, zoals pasta, rijst, brood of havermout. Op deze manier worden glycogeenvoorraden aangevuld zodat je direct toegankelijke energie hebt voor de rit. Probeer tegelijk wat minder vezels te eten (zoals rauwkost, volkoren granen en peulvruchten), zodat je darmen rustig blijven op de dag zelf. Drink hier goed bij! Zo kan je lichaam de koolhydraten beter opnemen.  

Inspiratie nodig? Vind hier 10 favoriete koolhydraatrijke maaltijden van onze renners: https://www.theathletesfoodcoach.com/inspiration/10-popular-carb-rich-meals  

2. Verken vooraf het parcours

De Cauberg kent iedereen, maar de verrassing zit ‘m vaak in de klimmetjes die je juist niet meteen kent. Bekijk van tevoren het parcours en noteer: 

  • Waar de bevoorrading/verzorgingsposten zijn 
  • Waar de klimmen liggen en hoe lang/steil ze zijn 
  • Waar zich gevaarlijke bochten of afdalingen bevinden 

Dit geeft ook direct een beeld van waar je wel en juist niet kunt eten tijdens de koers (meer over eten tijdens de koers bij tip nummer 4). 

3.  Start de dag met een goed ontbijt 

Zoals al genoemd begint je voedingsstrategie al vóór je op de fiets stapt. Begin daarom de dag van de toertocht met een koolhydraatrijk ontbijt ruim voor de start. Afhankelijk van je eigen voorkeuren, zo’n 2 tot 3 uur van tevoren. Kies een ontbijt wat je normaal ook zou pakken voor een lange tocht om verassingen de baas te zijn. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Havermout met banaan en honing
  • Boord met jam of appelstroop
  • Havermout pannenkoeken met rood fruit  

De renners van Team Visma | Lease a Bike gebruiken The Athlete’s FoodCoach-app waarin meer dan 1500 pro-approved recepten in te vinden zijn. En deze kun jij ook gebruiken! Vergeet niet om ook voldoende te drinken bij het ontbijt, zodat je gehydrateerd aan de start staat. 

Bonustip: Vermijd vetrijke of eiwitrijke maaltijden vlak voor de start, die verteren trager en kunnen voor maagklachten zorgen. 

4. Energie aanvullen tijdens de rit 

Tijdens de rit verbruik je flink wat energie. Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten opslaan, dus het is cruciaal om regelmatig bij te vullen. Dit kan aan de hand van een banaan, energiereep, sportgel en/of sportdrank. Neem vooral hetgeen wat je gewend bent te eten tijdens trainingen, of waarvan je weet dat je hiervan geen maagdarmklachten zult krijgen.  

Combineer je voeding met drinken om alles goed te kunnen verteren en energie goed op te nemen. Hydratatie is minstens zo belangrijk als voeding. Te weinig drinken leidt tot verminderde prestaties en kan zelfs gevaarlijk worden bij warm weer. Een prima richtlijn is minimaal 1 bidon per uur, maar neem meer bij dorst of warme weersomstandigheden. 

5. Vermijd nieuwe voeding op de wedstrijddag 

Nieuwe voeding op de racedag? Geen goed idee. Train je darmen net zoals je je benen traint. Gebruik dezelfde producten (vast voedsel, repen, gels en drankjes) als tijdens je lange trainingen om verassingen en ongemakken te voorkomen. 

6. Bonus: Geniet en luister naar je lichaam

Of je nu de 65, 100, 150 of de volledige 240 kilometer rijdt: met een goede voorbereiding, slimme keuzes onderweg en een glimlach op je gezicht maak je er een onvergetelijke dag van. Luister vooral ook naar de signalen van je lichaam en handel hiernaar. Succes!  

Finish gehaald? Trakteer jezelf op een heerlijke limburgse vlaai! 

Gerelateerde updates