FoodCoach-recept: Italiaanse risotto
Met de Strade Bianche in aantocht brengen we je alvast in de Italiaanse sferen met deze heerlijke FoodCoach-risotto. Een gerecht dat niet alleen smaakvol is, maar ook perfect past binnen de voedingsstrategie van een atleet.
Voeding speelt een cruciale rol in je prestaties. Niet alleen voor professionele renners, maar ook voor jou! Je lichaam heeft dagelijks energie nodig, en koolhydraten vormen daarbij de belangrijkste brandstof. Deze worden namelijk opgeslagen als glycogeen in de spieren en de lever en dienen als directe energiebron tijdens intensieve inspanning.
Veel atleten maken gebruik van koolhydraatstapeling, oftewel ‘carb loading’, om hun energievoorraden optimaal te vullen in aanloop naar zware etappes. Op deze manier worden koolhydraten (glycogeen) in de spieren als energiebron aangevuld voor de dag erna. Maar welke maaltijd is hiervoor geschikt? Naast de geliefde pasta’s is risotto ook een uitstekende keuze!
Onze renners genieten van een goed bord pasta, maar het moment waarop deze wordt gegeten, is zorgvuldig gekozen. Hoewel pasta een goede bron van koolhydraten is, kan het soms te zwaar zijn voor de spijsvertering, vooral voor bergetappes. Daarom kiezen renners vaak voor witte rijst of risotto: licht verteerbaar, snel opneembaar en laag in vezels. Minder vezels betekent minder belasting voor de darmen en een lager lichaamsgewicht door minder vocht- en darminhoud. Een groot voordeel bergopwaarts, waar elke gram telt!
Daarnaast is risotto een veelzijdig gerecht dat je eenvoudig kunt aanpassen aan je voedingsbehoeften. Maak er een optimale herstelmaaltijd van door bijvoorbeeld eiwitten zoals kip of vis toe te voegen om spierherstel te bevorderen. Daarnaast zorgt een vleugje gezonde vetten, zoals olijfolie of Parmezaanse kaas, voor een uitgebalanceerde opname van voedingsstoffen.
Op zoek naar inspiratie uit de Italiaanse keuken?
Probeer dan deze smaakvolle vegetarische risotto met spinazie en champignons – dé favoriet van Marianne Vos!
Recept voor Italiaanse Risotto:
Ingrediënten voor 2 personen:
- 125 g Half Volkoren Risotto Arborio
- 150 g Champignons
- 0.8 eetlepel Olijfolie
- 1 st Ui · 50 g Spinazie gewassen
- 1 st Groentebouillontablet (minder zout)
- 275 ml water
- 1.5 eetlepel Rozijnen
- 1.5 eetlepel Parmezaan
Bereiding:
- Kook het water en meng met het bouillonblokje.
- Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes, snipper de ui.
- Verhit de olie in een wok of pan en fruit de ui 1-2 minuten.
- Voeg de champignons toe en bak een minuut.
- Voeg de risottorijst toe en kook 1 minuut.
- Voeg 1/10 van de bouillon toe en roer tot alles is opgenomen.
- Voeg al roerend steeds een beetje bouillon toe tot het is opgenomen.
- Kook de rijst op deze manier. Proef na ongeveer 20 minuten of de risotto gaar is en voeg de spinazie, rozijnen en de helft van de Parmezaanse kaas toe. Roer goed door tot de spinazie is verwelkt.
- Serveer de risotto op een bord en garneer met de overgebleven Parmezaanse kaas.