Moet ik als wielrenner periodes van gewichtsverlies inplannen gedurende het jaar?
Als wielrenner kun je periodes van gewichtsverlies integreren in je jaarlijkse trainingsplan door het af te stemmen op trainingsfasen en je wedstrijdschema. Hiermee zorg je ervoor dat je prestaties op peil blijven terwijl je je doelen voor gewichtsverlies bereikt.
Waarom zou ik mijn periodes van gewichtsverlies plannen?
Het zorgvuldig plannen van periodes met gewichtsverlies gedurende het hele jaar is cruciaal voor fietsers om hun prestaties te optimaliseren en hun algehele gezondheid op peil te houden. De fietsprestaties worden beïnvloed door de inname van koolhydraten en de beschikbaarheid van energie. Daarom kan een abrupt of langdurig calorietekort het geleverde vermogen en uithoudingsvermogen verminderen en het risico op blessures vergroten. Door gewichtsverliesperiodes te plannen met trainingscycli (bijv. de algemene voorbereidingsfase, specifieke voorbereidingsfase, wedstrijdfase en overgangsfase/rustdagen), kunnen fietsers de calorie-inname en trainingsintensiteit strategisch beheren om spiermassa te behouden, trainingsaanpassingen te ondersteunen en overtraining te voorkomen.
Hoe plan ik periodes van gewichtsverlies gedurende het jaar op de juiste momenten in?
Maak jezelf vertrouwd met de verschillende fasen van je jaarlijkse trainingsplan. Houd rekening met de verschillende trainingsdoelen en intensiteitsniveaus wanneer je periodes met gewichtsverlies als doel inplant:
- Algemene voorbereidingsfase: Tijdens deze fase leggen fietsers de nadruk op aerobe training en krachtontwikkeling. Gezien de aanzienlijke energie-uitgaven in deze fase, biedt het een ideale gelegenheid om geleidelijk te werken aan het verbeteren van de lichaamssamenstelling, zoals gewichtsverlies, in de aanloop naar de wedstrijdfase.
- Specifieke voorbereidingsfase: Deze fase is gewijd aan het verbeteren van anaerobe capaciteit, kracht en snelheid. Het is cruciaal voor atleten om in deze periode hun uiteindelijke doelen voor hun lichaamssamenstelling te bereiken, voordat ze de wedstrijdfase ingaan. Het is belangrijk om te weten dat een te grote beperking van de inname van energie of koolhydraten de prestaties negatief kan beïnvloeden en de immuun functie in gevaar kan brengen. Daarom moeten sporters proberen om niet vlak voor of tijdens de wedstrijdfase snel of veel af te vallen.
- Wedstrijdfase: Deze fase omvat de taperingperiode en leidt tot piekprestaties. Deze fase is niet geschikt voor gewichtsverlies. Houd er echter rekening mee dat tijdens deze fase de energie-inname mogelijk niet onmiddellijk overeenkomt met de verminderde energie-uitgaven vanwege de wedstrijdvereisten. Daarom is het aan te raden om je voedselinname tijdens deze dagen bij te houden om de totale energie-inname te beheren en een optimale lichaamssamenstelling te behouden. De FoodCoach app is een ideale manier om dit in bij te houden.
- Overgangsfase/rustdagen: Deze fase richt zich op lichamelijk herstel, zodat het lichaam zich kan aanpassen aan eerdere trainingsfasen en tegelijkertijd overspannenheid kan voorkomen. Kleine verschuivingen in lichaamsgewicht en vetpercentage kunnen tijdens deze fase optreden als onderdeel van het herstelproces. Atleten moeten er echter naar streven om tijdens deze periode een relatief stabiel gewicht te behouden en te streven naar een energiebalans.
Zit je in een geschikte fase voor gewichtsverlies? Gebruik de FoodCoach-app voor stapsgewijze begeleiding en selecteer je wekelijkse doel voor gewichtsverlies. Ontvang aangepaste dagelijkse energiebehoeften en vindt kleine veranderingen in al je maaltijden om je doel voor gewichtsverlies te bereiken. Start met het Smart Weight Loss Plan van 12 weken in de FoodCoach-app!
Definities
- Overtraining: Een aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatig trainingsvolume, intensiteit of frequentie zonder voldoende herstel, wat leidt tot aanhoudende vermoeidheid, verminderde prestaties en een verhoogd risico op letsel of ziekte.
- Aerobe training: Lichaamsbeweging waarbij zuurstof wordt gebruikt om gedurende langere tijd energie op te wekken, waardoor de cardiovasculaire conditie en het uithoudingsvermogen worden verbeterd.
- Lichaamssamenstelling: Verwijst naar de verhouding van vet, spieren, botten en andere weefsels waaruit het lichaamsgewicht van een persoon bestaat.
- Anaerobe capaciteit: Verwijst naar het maximale vermogen van het lichaam om energie te produceren via anaerobe stofwisseling, meestal tijdens activiteiten van korte duur met een hoge intensiteit.
- Taperingperiode: Verwijst naar een geleidelijke vermindering van het trainingsvolume en de intensiteit in de aanloop naar een wedstrijd of evenement, met als doel de prestaties te optimaliseren door het lichaam de kans te geven te herstellen en zich aan te passen aan de eerdere training met behoud van fitheid.
- Piekprestaties: Verwijst naar de toestand waarin een fietser het hoogste niveau van fysieke en mentale capaciteiten bereikt, met een optimale fitheid, uithoudingsvermogen en efficiëntie tijdens wedstrijden of belangrijke evenementen.