Powered by
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
1/5 Luxembourg › Luxembourg 158km
2/5 Junglinster › Schifflange 155km
3/5 Rosport › Diekirch 201km
be Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto
World Tour 22 sep '24
1/1 Roosdaal › Gooik 195km
ch World Championships ME - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Zürich › Zürich 46km
ch World Championships WE - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Gossau › Zürich 29km
ch World Championships WE - Road Race
Women's Team 28 sep '24
1/1 Uster › Zürich 154km
be Grand Prix Cerami
Development Team 28 sep '24
1/1 Mons › Frameries 159km
ch World Championships ME - Road Race
Women's Team 29 sep '24
1/1 Winterthur › Zürich 273km
fr Paris - Tours Espoirs
Development Team 06 okt '24
1/1 Etappe 1
Moet ik koolhydraten stapelen voor mijn wielerevenement?

Moet ik koolhydraten stapelen voor mijn wielerevenement?

Ja, koolhydraten stapelen kan je prestaties aanzienlijk verbeteren bij langdurige, intensieve ritten, zoals een wielerevenement en/of -wedstrijd. Plan je koolhydraatstapelstrategie (carb loading) en volg je maaltijdplan in de FoodCoach-app om optimaal voorbereid te zijn.

Waarom zou ik koolhydraten stapelen?

  1. Verhoogde glycogeenvoorraad: Koolhydraten kunnen in het lichaam worden opgeslagen als glycogeen. Koolhydraten stapelen voor een wedstrijd helpt je om je glycogeenvoorraden te maximaliseren, zodat je voldoende energie hebt voor je evenement.
  2. Verbeterde prestaties: Koolhydraten stapelen stelt je in staat om een hogere intensiteit langer vol te houden. Dit draagt bij aan betere algehele prestaties tijdens je evenement.

Hoe doe ik dat, koolhydraten stapelen?

Hoe beter je getraind bent, hoe minder dagen je nodig hebt om voldoende koolhydraten te stapelen. Over het algemeen is twee dagen koolhydraten stapelen vóór je evenement, terwijl je de trainingsomvang vermindert, optimaal om je glycogeenvoorraad te verhogen en je prestaties te verbeteren. Gebruik de FoodCoach-app om je koolhydraatstapeldagen te plannen en je maaltijden te structureren. Richt je op:

  1. Houd de energiebalans neutraal: Koolhydraten stapelen betekent niet “overeten”. Door de energie- en koolhydraatinname-richtlijnen van FoodCoach te volgen, voorkom je een positieve- of negatieve energiebalans en ongewenste veranderingen in je lichaamssamenstelling.
  2. Vervang andere macronutriënten door koolhydraten: Vervang tijdelijk een deel van je vet- en eiwitinname door koolhydraten. Vooral je vetinname kun je tijdelijk laag houden om te voorkomen dat je in een positieve energiebalans komt.
  3. Verspreid je koolhydraatinname: Om het risico op maag- en darmklachten te verminderen, probeer je je koolhydraatinname zoveel mogelijk over de dag te verspreiden. Gebruik de FoodCoach-app om je koolhydraatrijke maaltijden en snacks te plannen.
  4. Blijf gehydrateerd: Glycogeen wordt opgeslagen met water. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt om goed gehydrateerd te blijven voor je wedstrijd. Je kunt de kleur van je urine controleren om je hydratatie zelf in de gaten te houden.
  5. Overweeg sportvoedingsproducten: Als je moeite hebt om je koolhydraatinname goed te krijgen, overweeg dan sportvoedingsproducten. Deze bevatten vaak veel koolhydraten en weinig eiwitten en vetten.

The Athlete's FoodCoach Premium app

Het is essentieel om het koolhydraten stapelen af te stemmen op je persoonlijke behoeften, activiteitsniveau en voorkeuren voor de beste resultaten. Wil je ontdekken hoe koolhydraten stapelen gaat in de praktijk? De FoodCoach-app helpt je om richtlijnen voor koolhydraatstapeling om te zetten in concrete voedingsmiddelen en maaltijden.

Definities

  • Koolhydraten stapelen:Strategie waarbij je de koolhydraatinname verhoogt in de dagen voorafgaand aan een wedstrijd om de glycogeenvoorraden in je spieren en lever te maximaliseren voor verbeterde prestaties en uithoudingsvermogen
  • Glycogeen: De opgeslagen vorm van koolhydraten in de lever en spieren ,die als een direct beschikbare energiebron dient voor het lichaam tijdens perioden van hoge energiebehoefte.

Gerelateerde updates