Powered by
be Superprestige Zilvermeercross Mol ME
Women's Team 23 dec '24
1/1
be UCI World Cup Gavere WE
Women's Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Women's Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Women's Team 29 dec '24
1/1
be Trofee GP Sven Nys WE
Women's Team 01 jan '25
1/1
be Vlaamse Duinencross Koksijde WE
Women's Team 03 jan '25
1/1
be Superprestige Gullegem ME
Women's Team 04 jan '25
1/1
be UCI World Cup Dendermonde WE
Women's Team 05 jan '25
1/1
The Athlete's FoodCoach Premium-blog: 'Train the gut' als wielrenner, hoe doe ik dat?

The Athlete's FoodCoach Premium-blog: 'Train the gut' als wielrenner, hoe doe ik dat?

Train the gut, ofwel je maag en darmen, om de koolhydraatinname en -opname tijdens inspanning te verhogen en verbeteren. Doe dit door stapsgewijs meer koolhydraten te consumeren in je dagelijkse dieet tijdens het wielrennen. Train daarnaast je spijsverteringscomfort door te trainen met hogere vochtvolumes en train af en toe direct na de maaltijd.

Waarom is “train the gut” verstandig voor een wielrenner?

Het trainen van je maag en darmen is essentieel, omdat hoewel er algemene richtlijnen bestaan voor koolhydraatinname, het aanpassen ervan aan jouw unieke behoeften en tolerantie een uitdaging is die tijd en moeite vereist. Zowel fysiek als mentaal.

Het gestructureerd trainen van je maagdarmstelsel levert verschillende voordelen op:

  • Meer maagcomfort: Het geleidelijk vergroten van de portiegrootte, door meer vocht of voedsel toe te voegen, kan na verloop van tijd een opgeblazen en vol gevoel tijdens het sporten verminderen waardoor het maagcomfort verbetert. Dit komt doordat het lichaam zich aanpast aan grotere voedselinname enefficiënter wordt in het verwerken ervan, wat kan resulteren in minder ongemak tijdens het sporten.
  • Verbeterde koolhydraatopname: Door je darmen te trainen met een dieet rijk aan koolhydraten en geleidelijk de koolhydraatinname tijdens inspanning te verhogen, verbeter je het vermogen om koolhydraten op te nemen en als brandstof aan de spieren te leveren.
  • Innerlijke rust: Hoewel het vaak moeilijk blijft om je maximale inname te bereiken, ook na het trainen van de darmen, kan trainingservaring zorgen voor rust en het maakt de uitvoering makkelijker.

The Athlete's FoodCoach Premium-blog: Hoe pak ik “train the gut” goed aan?

Begin met de FoodCoach-app om je dagelijkse koolhydraatdoelen te bereiken. Verhoog vervolgens geleidelijk je koolhydraatinname tijdens het wielrennen. Verbeter daarnaast je maagcomfort, door stapsgewijs meer vocht in te nemen tijdens het sporten en vaker kort na de maaltijd te sporten.

Creëer ter voorbereiding op je evenement een voedingsplan met de FoodCoach-app en volg onderstaande stappen om je darmen te trainen:

  • Plan een trainingsessie 10 weken voor je belangrijkste evenement, waarbij de duur en intensiteit overeenkomen met die van het evenement.
  • Stel je koolhydraatinname-doel voor deze training in op 60 tot 90 g/uur (tot 120 g/uur voor zeer ervaren personen).
  • Plan en neem producten tijdens deze training, die je ook van plan bent te gebruiken tijdens je race of event.
  • Eet en drink zoveel als dat lukt tijdens deze training om je tolerantie te testen en het verschil tussen de werkelijke en gewenste inname vast te stellen. Houd er rekening mee dat bij innames boven de 60g/uur verschillende typen koolhydraten nodig zijn.
  • Evalueer je inname en pak vervolgens het verschil aan door elke week je koolhydraatinname stapsgewijs te verhogen. Train daarnaast je spijsverteringscomfort door te trainen met een hoger volume aan vocht in de maag of eens in de twee weken kort na de maaltijd te trainen.
  • Streef ernaar om in week 9 (de laatste week voor het evenement) je koolhydraatinname doel voor het evenement te overschrijden met ongeveer 20% en evalueer je tolerantie.
  • Streef pp de daadwerkelijke wedstrijddag een koolhydraatinname-doel waarvan je hebt ervaren dat je dit goed kan tolereren, gebaseerd op tijd en geschatte intensiteit.

Gerelateerde updates