Powered by
Voedingsdeskundige Redegeld over uitdagingen op gebied van voeding, weersinvloeden en supplementen

Voedingsdeskundige Redegeld over uitdagingen op gebied van voeding, weersinvloeden en supplementen

De voorjaarsklassiekers zijn in volle gang. Goede voorbereiding, voeding op orde en frisse energie om ervoor te gaan. Martijn Redegeld, sportvoedingsdeskundige bij Team Jumbo-Visma, over uitdagingen op het gebied van voeding, weersinvloeden en supplementen.

Wat is de grootste uitdaging bij een klassieker op voedingsgebied?

Er zijn een aantal voedingskundige uitdagingen bij een klassieker:

  • De enorme hoeveelheid energie die op zo’n dag nodig is op een goede en lekkere manier binnen krijgen. Dat vraagt ervaring, creativiteit en vooral een goed en gestructureerd plan om alle renners op de juiste momenten de juiste hoeveelheden van de verschillende voedingsstoffen tot zich te laten nemen. Hierbij is het belangrijk om dit in lekkere en gemakkelijk verteerbare producten te verwerken, om het voor de renners gemakkelijk te maken om dit op te eten (maar ook om te voorkomen dat ze gaan ‘over-eten’).
  • De gewichtstoename als gevolg van carbo-loading proberen te beperken (maar tegelijkertijd wel zeker zijn dat de renners maximaal ‘geladen’ aan de start staan)
  • Op de fiets moet vanaf het eerste tot aan het laatste uur continu de maximale koolhydraatinname nagestreefd worden. In combinatie met een groot ontbijt en koude of natte weersomstandigheden, kan dat soms lastig zijn en een ‘verplichting’ worden. Renners worden hier daarom ook in getraind. Bovendien maken we voor iedere klassieker een uitgebreid plan om op alle cruciale punten in de koersen iemand met bidonnen of bevoorradingszakken te hebben staan.
 / 

Spelen weersomstandigheden een rol bij de voedingskeuze voor en tijdens een klassieker?

Absoluut. Regen, kou en sneeuw zorgen ervoor dat het energieverbruik van een renner toeneemt. Het kost immers energie om het lichaam warm te houden. Tegelijkertijd zijn de renners in deze omstandigheden minder snel geneigd om te eten en met name te drinken, omdat ze minder dorstgevoel hebben. Bovendien is het een stuk lastiger om een reep of gel te pakken wanneer je natte handschoenen en vele lagen kleding aan hebt. Wanneer er veel wind is, ligt altijd het risico van waaiers op de loer. Ook dit betekent automatisch dat de intensiteit van de inspanning, en dus het energieverbruik, sterk toeneemt. En dat er bovendien minder tijd is om te eten en te drinken.

Welke Virtuoos supplementen gebruiken de renners om hun immuunsysteem te ondersteunen tijdens de wintermaanden?

  • Vitamine D: hier maken de renners in de wintermaanden een stuk minder van aan, door een gebrek aan zonlicht. Daarom vullen we dit aan met een supplement.
  • Eventueel omega-3: om eventuele tekorten vanuit de dagelijkse voeding te compenseren indien dat nodig blijkt.
  • Eventueel een multi: om er zeker van te zijn dat de renners altijd een goede basis aan vitamines en mineralen binnenkrijgen.

De laatste twee worden niet standaard altijd bij iedere renner ingezet, maar de supplementen kunnen wel onderdeel zijn van het totale voedingsplan van een renner indien dat op individuele basis nodig wordt geacht. Daarbij hebben ze niet alleen de functie om het immuunsysteem te ondersteunen, maar vervullen ze ook andere functies.

Gerelateerde updates