Powered by
be UCI World Cup Zonhoven WE
Women's Team 22 dec '24
1/1
be Superprestige Zilvermeercross Mol ME
Women's Team 23 dec '24
1/1
be UCI World Cup Gavere WE
Women's Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Women's Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Women's Team 29 dec '24
1/1
be Trofee GP Sven Nys WE
Women's Team 01 jan '25
1/1
be Vlaamse Duinencross Koksijde WE
Women's Team 03 jan '25
1/1
be Superprestige Gullegem ME
Women's Team 04 jan '25
1/1
Roglic heeft eigen 3D-model op TU Eindhoven

Roglic heeft eigen 3D-model op TU Eindhoven

Team Jumbo-Visma heeft een exclusieve samenwerking met de Technische Universiteit in Eindhoven. Voordat de TUE over een windtunnel beschikte, was dat op relatief kleine schaal. Inmiddels wordt de ploeg gezien als ambassadeur van de modern uitgeruste windtunnel.

In oktober resulteerde de intensieve samenwerking in een heus 3D-model van Primoz Roglic. Mathieu Heijboer, Team Jumbo Visma’s Head of Performance, aan het woord over de samenwerking met de TUE en over de dummy van Roglic in het bijzonder.

Het testen van renners in de windtunnel houdt volgens Heijboer meer in dan alleen het zoeken naar de perfecte positie. “De windtunnel is ook uitermate geschikt voor het testen van het materiaal. Wat is het beste materiaal en hoe kunnen onze partners dat realiseren? Met het testen van kleding en helmen meet je hele kleine verschillen, dat het bijna niet te meten is op een levende renner. Er is natuurlijk altijd wel iets van beweging. Voor dat soort situaties kun je het beste een dummy, dus een 3D-model gebruiken.”

Het begon ooit met een dummy van ploegleider Grischa Niermann. “Hij was een wielrenner met een doorsnee figuur. Op zijn dummy konden we vervolgens snel starten om kleding te testen samen met onze kledingpartner AGU. We waren er echt van onder de indruk. Daarna heeft de TU Eindhoven een volgend initiatief genomen om met Primoz eenzelfde scan te doen. Hij is één van de belangrijke klassementsrenners. Het is niet eenvoudig om hem iedere keer naar Eindhoven te laten komen, dus dat is een ander voordeel van het beschikken over een pop van hem. We hebben hem in zijn ideale tijdritpositie laten ‘gieten’. Dankzij de testen die we doen met de dummy, kunnen we hem laten koersen met het beste pak, de beste helm etcetera.”

Er zijn plannen om dergelijke modellen van meer renners te gaan maken. “Het zou goed zijn als dat gaat gebeuren. Het toepassen bij meer renners is een enorme investering voor de TUE. Voor iedere renner is aerodynamica belangrijk. Het is altijd zoeken naar het overwinnen van de minimale verschillen. Bij een tijdrit zit je relatief veel stil, dus dat is eenvoudiger te simuleren. Sprinten is heel dynamisch en dan is dat dus moeilijker. In de toekomst verwacht ik dat het wel mogelijk zal zijn.”

 / 

Heijboer is in zijn nopjes met de samenwerking tussen Team Jumbo-Visma en de TU Eindhoven. “Ze willen stappen zetten. Ze denken veel verder dan alleen over komend jaar. Allerlei afdelingen zoals robotica en data-analyse mengen zich hierin. De expertise is aldaar echt aanwezig. Professor Bert Blocken is continu bezig om deze ‘velden’ bij elkaar te brengen. Dit om het optimale resultaat te behalen, voor hen en uiteraard ook voor ons."

De voorlopig grootste winst is volgens Heijboer het nieuwste tijdritpak. “Het pak dat we nu hebben, is supergoed. Daar is echt een aantal ‘windtunneldagen’ overheen gegaan. Dat is voorlopig echt de vrucht van de samenwerking tussen Team Jumbo-Visma, de TUE en kledingpartner AGU. Het tijdritpak is een product van goed partnerschap.”

"Het is een oneindige puzzel van blijven proberen totdat je de perfecte combinatie hebt"

Mathieu Heijboer

Zowel voor de fietsen als voor het tijdritpak kunnen de kleinste details doorslaggevend zijn. ‘’Welk materiaal speel je welk moment uit?"

Daarnaast wordt het tijdritpak ook steeds verder geoptimaliseerd. Bijna iedere plaats van het pak krijgt speciale aandacht. "Waar plaats je het rugnummer? Welke stof gebruiken we voor welk deel van het lichaam? Het is een oneindige puzzel van blijven proberen totdat je de perfecte combinatie hebt. Dat is een kwestie van blijven testen en meten.”

Ook voor Roglic is er een wereld opengegaan. “Hij reageerde eerst wat koeltjes toen we met het project van zijn eigen dummy begonnen. Toen hij 'm uiteindelijk zag, was hij direct enthousiast. De dummy is heel gelijkend. Daarbij ontdekte Primoz ook welke mogelijkheden er allemaal mee zijn.”

Deze ontwikkelingen passen naadloos bij het DNA van de ploeg, waarin voor innovatie een voorname rol is weggelegd. “We hebben zoveel stappen gemaakt en altijd de ogen op ontwikkeling gehouden, ook toen het met de ploeg minder ging. Vanuit alle gelederen van de ploeg komen er nieuwe ideeën. Iedereen heeft de passie en gedrevenheid om iedere dag beter te willen worden.”

Gerelateerde updates