Powered by
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
3/6 Jingxi › Bama 214km
4/6 Bama › Jinchengjiang 176km
5/6 Yizhou › Nongla 165km
Australische duizendpoot Broe sterke schakel in nieuw vijfkoppig sportief management Team Visma | Lease a Bike

Australische duizendpoot Broe sterke schakel in nieuw vijfkoppig sportief management Team Visma | Lease a Bike

Vanaf oktober is Patrick Broe een van de vijf leden van het sportief management van Team Visma | Lease a Bike. De Australiër is al ruim een jaar werkzaam voor de Nederlandse ploeg, maar beslist vanaf 1 oktober dus mee op directieniveau. Een kennismaking met de duizendpoot.

Broe zag het levenslicht in het Australische Brisbane. “Daar ben ik 31 jaar geleden geboren. Ik groeide op in Londen, maar volgde vervolgens mijn opleiding weer in mijn geboortestad. Ik studeerde rechten en ging later aan de slag als advocaat, net als mijn vrouw”, zo deelt Broe.

De Australiër vertelt hoe hij verliefd raakte op het wielrennen. “Australië is van oudsher geen wielergek land. In 2011 wist onze landgenoot Cadel Evans echter de Tour de France te winnen. De sportliefhebbers in het land waren verkocht. Zo ook ik. Sindsdien betrapte ik mezelf erop dat ik steeds meer koersen ging volgen. Enkele jaren later zat ik iedere dag voor de TV om naar al het wielrennen te kijken. Ik begon het Lantern Rouge YouTube-kanaal. Allereerst vooral als hobby, maar later, mede door de coronacrisis, groeide het nogal in populariteit”, zo vertelt Broe. 

“En zo zag ook de Lantern Rouge Cycling Podcast het levenslicht. Het grote struikelblok was het tijdsverschil tussen Australië en Europa, waar de meeste koersen plaatsvinden. Uiteindelijk besloot ik om samen met mijn vrouw richting Europa te trekken. We wonen momenteel in Andorra en dat bevalt goed. Ik werk nu fulltime in de wielerwereld. Dat is al die jaren een droom geweest.”

Broe kwam aan het begin van 2022 voor het eerst in contact met Team Visma | Lease a Bike. “Het was in januari of februari van dat jaar. Het begon met het maken van videoanalyses. Daar is de samenwerking ontstaan en eigenlijk is die door de jaren heen steeds iets geïntensiveerd.”

Nadat hij al als consultant aan de ploeg was verbonden, gaat Broe vanaf oktober dus officieel deel uitmaken van het nieuwe vijfkoppige sportieve management van de Nederlandse ploeg. Hij is vanaf dat moment samen met Grischa Niermann, Mathieu Heijboer, Robbert de Groot en Jacco Verhaeren een van de sportieve beleidsbepalers. “Mijn rol zit hem vooral in het bedenken van de racestrategie. Je kunt dan denken aan het analyseren van tegenstanders, onze eigen sterktes en zwaktes en het parcours van verschillende wedstrijden. Daarnaast geef ik ook advies in hoe we een specifieke wedstrijd op de best mogelijke manier kunnen voorbereiden. Mijn takenpakket omvat niet enkel werkzaamheden op de korte termijn, maar ik ben bijvoorbeeld ook bezig met het zoeken naar, voornamelijk jonge en getalenteerde, renners die ideaal bij de kernwaarden en doelen van het team passen. Ook zal ik met innovatieve ideeën het commerciële team proberen te adviseren”, legt Broe uit.

"Het is een heel interessant project"

Patrick Broe

“Het absolute doel is om samen de grootste koersen te winnen”, schuift hij de ambities niet onder stoelen of banken. “Daar wil ik dolgraag mijn steentje aan bijdragen. Het is een grote wens om ooit de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen met het team. Het is daarnaast een persoonlijke ambitie om onderdeel te zijn van het team dat de meeste grote rondes in de historie van het wielrennen wist te winnen. De aanpak bij het team is volledig gebouwd rondom het schrijven van sportgeschiedenis. We zijn met zijn allen bezig om een legacy te creëren. Aan de top komen is stap een, maar aan de top blijven is nog veel moeilijker. Het is een heel interessant project. Ik ben trots dat ik daar een onderdeel van mag zijn.”

Broe heeft de afgelopen tijd al goed kunnen wennen aan Team Visma | Lease a Bike en aan Nederland. “De werksfeer is heel fijn. Iedereen is heel eerlijk en open naar elkaar. Alle mensen willen iedere dag het beste uit zichzelf én uit elkaar halen. Iedereen kent zijn of haar rol. Niet alleen de renners winnen, maar ieder lid van het team juicht bij succes. De aanpak is heel professioneel. De Nederlandse cultuur bevalt me ook wel. Iedereen is recht door zee en erg aardig”, sluit Broe enthousiast af.

Gerelateerde updates