Powered by
Wielerstimulering voor jongeren in een tijd waarin breedtesport het lastig heeft

Wielerstimulering voor jongeren in een tijd waarin breedtesport het lastig heeft

Sinds 2020 organiseert Team Jumbo-Visma Academy Open Trainingen om jongeren kennis te laten maken met de wielersport. Niet alleen om meer jeugdleden te werven voor wielerverenigingen, maar ook om de jeugd fit te houden en de wielersport te stimuleren. Een aspect dat zeker niet onbelangrijk is in een tijd waarin breedtesport het zwaar te verduren heeft.

De Open Trainingen zijn gericht op jongeren tussen de dertien en achttien jaar en worden georganiseerd in samenwerking met lokale wielerverenigingen. De samenwerking met regionale wielerverenigingen geeft meer slagkracht in de activiteiten van de Academy om meer jongeren op de racefiets te krijgen. De filosofie daarachter is: hoe meer jeugd doorstroomt naar wielerverenigingen, hoe groter de kans is dat talenten hun weg vinden naar de top van de Nederlandse wielersport. De vijver om uit te vissen moet groeien. Op deze manier wil Team Jumbo-Visma de breedtesport aan laten sluiten met topsport.

Afgelopen jaar werden opnieuw, met inachtneming van de geldende coronamaatregelen, op verschillende locaties trainingen georganiseerd. “Het aantal deelnemers en locaties waar de trainingen gegeven worden zijn ten opzichte van de eerste serie al verdrievoudigd,” vertelt Head of Community van Team Jumbo-Visma Academy Jaap van Hulten. “Met andere woorden: als je drie keer zo veel trainingen organiseert, levert dat ook drie keer zo veel nieuwe leden op. Dit is pas deel twee van de pilot, maar dat is natuurlijk wel mooi. Het laat zien dat fase één geen toevalstreffer was.”

"Vanwege de pandemie zijn veel meer mensen gaan fietsen, maar de clubs groeien vooralsnog niet in ledenaantallen. We moeten ons realiseren dat daar eigenlijk gigantische kansen zijn."

Head of Community Jaap van Hulten

Dat is niet de enige positieve conclusie die Van Hulten trekt uit de laatste reeks trainingen. “Ik zie dat clubs beginnen na te denken over het reorganiseren van hun aanbod. Clubs waar wij mee samenwerken, beginnen in te zien dat je de laagdrempeligheid moet vergroten en meer vanuit het potentiele ledenperspectief dan vanuit het clubperspectief moet denken. Bijvoorbeeld de gedachte dat je drie keer mag oefenen en dan moet beslissen of je ergens lid wordt. Wat is de toegevoegde waarde daarvan? Als iemand nou vier of acht keer wil oefenen en daarna pas lid wil worden, dan ben je toch beter uit? Een aantal clubs doet dat al, maar over de breedte zie ik dat het nu beter gaat. We bereiken nu ook een doelgroep die eigenlijk nog niks van ons team of wielrennen weet en dat is heel erg leuk.”

De Open Trainingen zijn er voor zowel jongens als meiden en de deelnemers zijn enthousiast over het concept. “Ik vond het heel erg leuk en leerzaam, want ik had eigenlijk nog nooit op een wielrenfiets gefietst,” vertelt Kim van den Boom, deelneemster aan de Open Training in Hoensbroek. “Via mijn school kreeg in een e-mail waarin stond dat ik mee kon doen aan een wielertraining. Ik wilde vroeger al gaan wielrennen, maar daar is het toen niet van gekomen. Dit leek me een mooie kans om de sport te proberen. Tijdens de eerste keer heb ik bijvoorbeeld geleerd dat ik in de bochten mijn knie op moest trekken, waardoor ik sneller door een bocht ging. Ook in de daaropvolgende trainingen leerde ik telkens nieuwe dingen. Ik heb nu vijf keer meegedaan aan een Open Training en je maakt elke keer een stapje. Ik heb inmiddels een eigen wielrenfiets en ben aangesloten bij de lokale club. Dit jaar wil ik goed gaan trainen, zodat ik mee kan doen met een echte wedstrijd. Dat is mijn doel.”

 / 

Volgens Van Hulten is er binnen de wielersport een paradoxale situatie gaande, mede als gevolg van de coronacrisis. “Vanwege de pandemie zijn veel meer mensen gaan fietsen, maar de clubs groeien vooralsnog niet in ledenaantallen. Dat is een hele aparte situatie. Op het moment dat de trapveldjes steeds meer gevuld raken, zouden voetbalclubs ook meer leden krijgen. Die vanzelfsprekendheid is er in het wielrennen nog niet. Als mensen nadenken over het starten met fietsen dan gaan ze eerst een fiets kopen en fietsen, maar worden niet meteen lid van een wielerclub. Ik denk dat je als wielervereniging zou moeten realiseren dat er eigenlijk gigantische kansen zijn. Al die mensen op de fiets zijn toch allemaal potentiële clubleden?”

Na een succesvolle tweede serie is Team Jumbo-Visma Academy van plan om de trainingen op te blijven schalen. “We draaien nog steeds in een relatief kleine setting met zes locaties, die toch behoorlijk wat nieuwe clubleden opleveren. We hebben besloten dat we vanaf nu continu een reeks in het voor- en najaar gaan organiseren. Waarschijnlijk komen er drie of vier locaties bij. Dat is een hele mooie ontwikkeling binnen dit concept.”

Gerelateerde updates