Eten als een Tourwinnaar met The Athlete’s FoodCoach
De renners van Team Jumbo-Visma laten bij het maken van hun voedingskeuzes niets aan het toeval over. Ze eten exact wat nodig is om optimaal te kunnen presteren en herstellen. Ze baseren zich daarbij op het advies van performance nutrionists én op The Athlete’s FoodCoach, partner van Team Jumbo-Visma.
Ontbijten met havemoutpannenkoeken, bananenbrood als tussendoortje, lunchen met een pastasalade, wraps als herstelmaaltijd en een flink bord risotto als diner. Team Jumbo-Visma-renners eten vers, gevarieerd én gecalculeerd. Tijdens het seizoen wordt over elke maaltijd en iedere snack nagedacht. Heeft dat echt effect op het prestatievermogen? Het antwoord is eenvoudig: ja! Voor een renner die de Giro d’Italia of Tour de France moet betwisten, maar ook voor de fanatieke amateursporter die topfit aan de start van een (wieler)wedstrijd wil verschijnen. Dankzij het digitale platform The Athlete’s FoodCoach kunnen ook zij hun voedingspatroon optimaliseren en zo het beste uit zichzelf halen.
Het gebruik van The Athlete’s FoodCoach is niet meer weg te denken bij Team Jumbo-Visma. Iedere atleet krijgt met dit platform duidelijke handvatten op het gebied van voeding, exact afgestemd op hun lichaamsbouw, trainingsarbeid, wedstrijdintensiteit en doelstellingen. Het geeft daarmee iedere atleet houvast, structuur en nieuwe inzichten.
"Als je op het juiste moment het juiste eet, kun je het maximale halen uit je trainingen en wedstrijden, en verloopt ook het herstel sneller"
“Toen we het systeem introduceerden werd er door sommige sporters wat sceptisch gereageerd”, zegt Martijn Redegeld, Head of Nutrition bij Team Jumbo-Visma. “Ze hadden geen zin in ‘gedoe’ en wisten ook niet precies welke resultaten ze mochten verwachten. Maar inmiddels doen alle renners er hun voordeel mee en is het effect daarvan duidelijk merkbaar. Onderzoeken hebben aangetoond dat de juiste voeding een groot verschil kan maken in topsport, maar we ervaren het ook dagelijks in praktijk. Als je op het juiste moment de juiste nutriënten nuttigt, kun je het maximale halen uit je trainingen en wedstrijden, en verloopt ook het herstel sneller. Inmiddels vertrouwen we bij Team Jumbo-Visma volledig op The Athlete’s FoodCoach. Bovendien vinden verreweg de meeste renners het ook erg interessant én handig om precies te weten wat ze het beste kunnen eten, wanneer ze dat kunnen doen en in welke hoeveelheden. Het geeft zekerheid en rust.”
Een van hen is Eva van Agt. De renster van Team Jumbo-Visma maakte enkele maanden geleden kennis met The Athlete’s FoodCoach en plukte daar onder andere tijdens de Vuelta Femenina de vruchten van. Van Agt reed in mei een succesvolle editie van de Spaanse rittenkoers en won samen met haar ploeggenoten de tijdrit. “Het was een ongelofelijke eyeopener voor mij om te merken hoe het nuttigen van de juiste voeding mij verder helpt,” vertelt Van Agt. “Ik voelde me veel sterker en krachtiger dan tijdens de Tour de France Femmes by Zwift vorig jaar. Toen was ik na vier dagen al compleet leeg, terwijl ik nu kon blijven gaan. Voedingscoaching maakt écht het verschil.”
"Het was een eyeopener om te merken hoe het nuttigen van de juiste voeding mij verder helpt"
Waar topatleten als Van Agt, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard hun voeding gedurende het wielerseizoen vaak tot op de gram nauwkeurig afwegen, introduceert The Athlete’s FoodCoach nu ook een laagdrempelig concept voor de fanatieke amateursporter. “We willen ook hen de kans geven om te profiteren van een dergelijk hulpmiddel”, aldus Robert Jan Koens, directeur van The Athlete’s FoodCoach. ”We bieden via een app professionele en - voornamelijk - digitale voedingscoaching door experts.”
Koens: “Met FoodCoach helpen we bevlogen amateursporters om een basis te leggen voor een gezond voedingspatroon en zo hun doelen te behalen. We baseren de adviezen altijd op de persoonlijke wensen en omstandigheden van de gebruiker. Die kan de gebruiker bij aanvang zelf invoeren. Wat is het droomdoel? Hoe zien de trainingen eruit? Waar heeft de gebruiker precies behoefte aan? Hoeveel tijd mag het bereiden van eten kosten? Zo’n intake is belangrijk om een goed beeld te krijgen.”
Vervolgens ontvangt de gebruiker via de app een persoonlijk voedingsplan. Er worden concrete maaltijdsuggesties gedaan voor ontbijt, lunch en diner, aan te passen naar eigen smaak, en de gebruiker kan bijhouden wat hij wanneer heeft gegeten. Hij ziet dus precies welke voedingsmiddelen hij nog zou moeten nemen om tot een optimaal resultaat te komen. Een voedingscoach staat paraat om de gebruiker te begeleiden bij de start. In Pro Coaching-versie (waarvoor je een vast bedrag per maand betaalt) staat er voortdurend een voedingscoach klaar om alle vragen te beantwoorden en voedingsadvies te geven.
"Je bent als fanatieke amateursporter vaak al geholpen met het doen van kleine aanpassingen"
Koens benadrukt dat het optimaliseren van een voedingspatroon niet ingewikkeld hoeft te zijn. “Je bent als fanatieke amateursporter vaak al geholpen met het doen van kleine aanpassingen. Door een opscheplepel meer of minder te pakken van wat je normaal eet, kun je al stappen zetten. En een nieuw recept proberen op een trainingsdag kan ook verschil maken. Het gaat erom dat je kiest wat voor jou werkt en wat bij je past. The Athlete’s FoodCoach reikt daarvoor de tips en tricks aan.
“Je kunt het programma zien als jouw eigen cockpit voor voeding. Je zit zelf achter de knoppen”, wil Koens nog kwijt. “Met onze hulp word je niet meteen een topsporter, maar we dragen wel bij aan je prestaties.” Fanatiek? Vol ambities? Juiste voeding en de juiste voedingsmiddelen kunnen daarin een grote doorslag geven. Vraag het maar aan Vingegaard, Wout van Aert of Marianne Vos.
Wil je meer informatie over The Athlete’s FoodCoach? Neem eens een kijkje.