Favoriete recepten: Breakfast for champions
Onze renners zijn er dol op: havermout voor ontbijt. Enorm voedzaam en doordat je er eindeloos mee kunt variëren, moet iedereen wel een smaak ontdekken die hij/zij lekker vindt. Wij zijn fan van variëren met voeding en daarom delen wij een verrassende havermoutrecept om jouw havermoutreceptenboekje aan te vullen. Het recept is topfavoriet onder onze renners en is afkomstig van Wout van Aert. Met als verrassend ingrediënt: ei!
Het ontbijt is de kickstart van je dag. Onze renners moeten op verschillende dingen letten qua voedingswaarde, afhankelijk of het een wedstrijd-, trainings-, of rustdag is. Tijdens wedstrijd- en trainingsdagen draait het om de juiste persoonlijke hoeveelheid energie (kcal) gebaseerd op de race of training en wattage. En om de juiste verhouding van macro’s: een focus op koolhydraten en circa veertig gram eiwitten. Het ontbijt moet op deze dagen licht verteerbaar zijn (geen grove, zure, te vette of te vezelrijke voeding) en drie tot vier uur voor de race of de start van de training zijn gegeten om te zorgen dat de voeding is verteerd en de energie is opgeslagen in het lichaam. Op rustdagen is een vezelrijk ontbijt geen probleem en juist een aanrader.
Of een renner nou een wedstrijd-, trainings-, of rustdag heeft, het ontbijt moet altijd voedzaam en lekker zijn. Havermout leent zich daar perfect voor. De hoeveelheid (gram) havermout en het spelen met ingrediënten zorgen voor het afstemmen van de juiste hoeveelheid energie (kcal) per renner per dag. Wout heeft een havermoutrecept wat menig harten van de andere renners heeft gestolen. “Breakfast for champions” wordt het recept genoemd!
Hartige havermout van Wout
Ingrediënten:
- 50 gram havermout
- 150 ml amandelmelk, ongezoet
- 100 ml water
- 1 tl bouillonpoeder (plantaardig)
- 1 spiegelei of gepocheerd ei
- Peper, zout
- Optioneel: oregano, 10 gram Parmezaanse kaas (geraspt), ¼ avocado
Bereidingswijze:
- Giet het water en amandelmelk in een steelpan en breng dit nét niet aan de kook. Roer het bouillonpoeder erdoor.
- Voeg de havermout toe en roer regelmatig op laag vuur door tot er een pap ontstaat.
- Bak in de tussentijd een spiegelei of pocheer een ei als je een echte keukenprinses of -prins bent! Zo pocheer je een ei: Breek een ei in een klein kopje. Breng in een ruime steelpan water met een klein scheutje (natuur)azijn tegen de kook en roer het water tot een draaikolk ontstaat. Laat het ei in het midden van deze draaikolk glijden en wacht 3-4 minuten. Haal het gepocheerde ei uit het water met een spatel, laat het kort uitlekken bovenop wat keukenpapier.
- Serveer de havermout in een kom met het ei er bovenop. Garneer met wat peper en zout, eventueel wat oregano en/of Parmezaanse kaas en/of 1/4e avocado in dunne plakjes.