Gezond recept: vier Waffle Day met een versgebakken wafel
Vandaag is Waffle Day: dé dag om je tanden in een overheerlijke, versgebakken wafel te zetten. En dat kan, geloof het of niet, ook nog gezond. Samen met Team Jumbo-Visma heeft de Bisschopsmolen in Maastricht de lekkerste wafels voor (top)sporters ontwikkeld. Én voor iedereen die een gezonde snack wel kan waarderen.
Ingrediënten voor 20 lactosevrije herstelwafels
250 gram olijfolie (bijvoorbeeld van Finca Duernas)
250 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 mespunt zout
6 eieren of eivervanger
100 gram (plantaardige) melk
500 gram Eiwitrijke Tritordeum Banketmix
Benodigdheden
Wafelijzer
Kom
Garde
Pollepel
Klok of kookwekker
Weegschaal
Bereiden
- Klop de suiker, eieren, vanillesuiker en zout op tot een luchtige massa.
- Voeg de olijfolie rustig erdoor.
- Meng de (plantaardige) melk door de massa.
- Meng voorzichtig de Eiwitrijke Tritordeum Banketmix door de massa (voeg wat extra (plantaardige) melk toe als het beslag te dik is).
- Zet het wafelijzer aan.
- Smeer bij elke nieuwe bak beurt het wafelijzer lichtjes in met olijfolie.
- Schep met een pollepel beslag uit de kom en bedek het wafelijzer met het beslag.
- Doe de deksel dicht.
- Baktijd 1-2 minuten op middelhoge stand
- Lekker met vers fruit en of een andere topping
Voedingswaarde
Per 100 gram: Kj/ Kcal 1775/426, Eiwit 13.6 g, Koolhydraten 36.1 g waarvan suikers 24.8 g, Vetten 23.9 g waarvan verzadigd 3.7 g, Vezels 7.8 g, Natrium 46 mg.
Per stuk (60 gram): Kj/ Kcal 1065/256, Eiwit 8.1 g, Koolhydraten 21.7 g waarvan suikers 14.9 g, Vetten 14.3 g waarvan verzadigd 2.2 g, Vezels 4.7 g, Natrium 28 mg.
De Bisschopsmolen al tien jaar Official Supplier van Team Jumbo-Visma
Voor wie Team Jumbo-Visma volgt, is de Bisschopsmolen geen onbekende. De Maastrichtse bakkerij is al sinds 2012 Official Supplier van het team. De samenwerking tussen de Bisschopsmolen en Team Jumbo-Visma komt voort uit de gedeelde overtuiging dat voeding het belangrijkste element is om ons lichaam goed te laten presteren. “Team Jumbo-Visma daagt ons steeds opnieuw uit om nieuwe producten te ontwikkelen op basis van pure ingrediënten, met exact aangetoonde voedingswaarden”, vertelt Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen. “Die uitdaging gaan we graag aan.”
Voeding die het lichaam helpt
De Bisschopsmolen heeft altijd vanuit de basis gewerkt, maar sinds de kennismaking met Team Jumbo-Visma is de bakkerij nog beter gaan nadenken over wat voeding met het lichaam doet. Van Eerd: “We zijn diep in de materie gedoken en ook onze eigen producten met andere ogen gaan bekijken. Door de samenwerking met de voedingsdeskundigen, diëtisten en wielrenners hebben we veel kennis opgedaan. Welke eiwitten het lichaam helpen bij herstel, welke koolhydraten geschikt zijn voor een snelle of juist langdurige prestatie: dankzij onze samenwerking met de wielersport kennen we inmiddels het antwoord op al dit soort vragen.”
Van topsport naar zorg
Zo vullen twee passies - voor de Bisschopsmolen het bakkersambacht, voor Team Jumbo-Visma de sport - elkaar goed aan. Omdat de Bisschopsmolen na al die jaren precies weet hoe voeding aansluit op de persoonlijke behoefte, wordt de bakkerij bovendien steeds vaker door ziekenhuizen benaderd om producten te ontwikkelen voor specifieke patiëntgroepen. Ook herstellen van een ziekte is immers topsport voor je lijf. Zo kunnen bijvoorbeeld de kersenplatsen of mueslirepen je lichaam verder helpen, net als de wafels die speciaal voor Waffle Day ontwikkeld zijn.