Recept: Lasagne met gegrilde groenten
‘Lasagne con verdure grigliate’. Het is vandaag Lasagnedag en dat betekent tijd voor een nieuw recept. En geloof ons, dit recept klinkt net zo lekker als dat het smaakt.
Pasta is een belangrijke bron van koolhydraten, voor onze renners en ook voor jou. Je lichaam heeft een dagelijkse hoeveelheid energie nodig en dat wordt onder andere voor een groot deel uit koolhydraten gehaald. De reden dat pasta zo aan topsport en met name wielrennen wordt gekoppeld is iets dat stamt uit de vroegere wielerjaren waarin men dacht: hoe meer pasta hoe beter. Er werden voor, maar ook na een koers hele borden pasta weggewerkt. De beruchte pastaparty's!
Onze renners worden blij van een goede pasta (wie niet?), maar er wordt wel bewust gekozen voor de momenten waarop er pasta wordt geserveerd. Dagen voor zware etappes (of trainingen) wordt er gewerkt aan ‘carb loading’ oftewel het stapelen van koolhydraten (glycogeen) in de spieren als energiebron voor de dag erna. Zoals eerder benoemd is dan onder andere pasta ideaal, want het bevat een goede hoeveelheid koolhydraten. Naast koolhydraten bevat pasta ook wat eiwitten, vetten en vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede gezondheid, stoelgang en darmflora, maar soms wil je ze als wielrenner liever wat mijden, bijv. op de dagen voor een bergetappe. Als je je vezel inname omlaag brengt kun je namelijk tijdelijk wat gewicht verliezen (vocht en darminhoud) en in de bergen is een optimaal gewicht enorm belangrijk. Elke gram moet immers mee de berg op!
"Pasta is een belangrijke bron van koolhydraten"
Los van de dagen voor bergetappes staat er wel vaak pasta op het menu. Het is lekker, neemt smaak in zich op, heeft een goede bite en je kan er eindeloos mee variëren qua smaak, vorm, structuur, saus en vulling. Het is een favoriet op het menu van onze renners, als avondeten maar ook als recovery meal na het koersen in de bus.
Toe aan wat variatie in je eigen pasta repertoire? Laat je inspireren door dit smakelijke vegetarische lasagnerecept met gegrilde groenten. Misschien niet het allergezondste gerecht, maar het komt wel heel dicht in de buurt van de allerlekkerste.
Lasagne met gegrilde groenten
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- 4 el olijfolie
- 40 gram boter
- 50 gram tarwebloem
- 400 ml melk
- 1 pak Grand’Italia Lasagne Tradizionali
- 690 gram Grand’Italia Sugocasa Tradizionale
- 15 gram basilicum, fijngesneden
- 1 bol mozzarella, in dunne plakken
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Bereidingswijze (ca. 60 minuten)
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de aubergine en courgette over de lengte in plakken van een ½ cm dik. Snijd de paprika in repen. Bestrijk de groenten met 3 el olijfolie en gril ze 4 minuten op een hete grillplaat of in een grillpan. Keer ze halverwege. Leg de plakken aubergine op een bakplaat en gaar ze nog 10 minuten in de oven.
- Verhit de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor. Verwarm 1 minuut al roerend en schenk de helft van de melk erdoor. Klop goed met een garde en schenk de rest van de melk erbij zodra de saus dik wordt. Breng aan de kook en breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal van 20 x 30 cm in met de rest van de olie. Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnebladen. Verdeel de helft van de Sugocasa over de lasagnebladen. Houd 3 plakken aubergine apart en verdeel de rest over de tomatensaus. Dek af met lasagnebladen en bedek met de helft van de bechamelsaus. Houd ook 3 plakken courgette apart en verdeel de rest over de bechamelsaus. Bedek weer met lasagnebladen en verdeel hierover de rest van de tomatensaus en het basilicum. Sluit af met lasagnebladen en de rest van de bechamelsaus. Verdeel hierover de gegrilde repen paprika en de rest van de courgette en aubergine. Leg de plakken mozzarella erop en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
- Bak de lasagne ca. 40 minuten in de voorverwarmde oven
Buon appetito!
Voedingswaarde (per portie)
- Energie 615 kcal
- Koolhydraten 62 gram
- Eiwitten 24 gram
- Vetten 29 gram