Powered by
nl UCI World Cup Hulst WE
Women's Team 21 dec '24
1/1
be UCI World Cup Zonhoven WE
Women's Team 22 dec '24
1/1
be Superprestige Zilvermeercross Mol ME
Women's Team 23 dec '24
1/1
be UCI World Cup Gavere WE
Women's Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Women's Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Women's Team 29 dec '24
1/1
be Trofee GP Sven Nys WE
Women's Team 01 jan '25
1/1
be Vlaamse Duinencross Koksijde WE
Women's Team 03 jan '25
1/1
Recept: Saffraanrisotto met gegrilde groenten, zeebaars en tomaat

Recept: Saffraanrisotto met gegrilde groenten, zeebaars en tomaat

Voor topsporters is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Zo ook voor onze renners gedurende een grote ronde. In de afgelopen Tour de France maakten de foodcoaches Remco Henkes, Karin Lambrechtse en Franka van Hulten een heleboel lekkere en gezonde gerechten. Sportieve prestaties worden immers nooit bereikt zonder de juiste voeding. In dit artikel delen we opnieuw een recept. Vandaag op het Jumbo-foodmenu: Risotto met groenten, tomaat en zeebaars!

In de eerste week van de Tour de France reed het peloton door Italië en Frankrijk. Het parcours was met een aantal vlakke-, heuvel- en bergritten erg divers. Wist je dat een renner door zijn inspanningen op de fiets dagelijks gemiddeld zo'n 8000 - 9000 calorieën binnen dient te krijgen? 

Saffraanrisotto met gegrilde groenten, zeebaars en antiboise van tomaat

Benodigheden risotto:

  • 200 gram risottorijst van de Jumbo
  • 550 ml groentenbouillon 
  • 20 ml witte wijn
  • 1 gram saffraan 
  • 10 gram Parmezaanse kaas 
  • 30 gram roomkaas light 
  • 20 ml melk 
  • 20 gram sjalotjes 
  • 300 gram zeebaarsfilet 

Gegrilde groenten 

  • 100 gram groene asperges 
  • 100 gram rode paprika
  • 50 gram rode ui 
  • 100 gram courgette 
  • 100 gram aubergine 
  • 1 teen knoflook 
  • 2 takjes tijm 
  • 1 takje rozemarijn 
  • Peper en zout 

Antiboisse van tomaat 

  • 100 gram snacktomaatjes 
  • 30 gram rode ui 
  • 10 gram kappertjes 
  • 1 teen knoflook 
  • 2 gram basilicum 
  • 10 ml balsamico-azijn
  • 10 ml olijfolie extra vierge 

Een recept dat steevast in de smaak valt bij Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Matteo Jorgenson en de anderen. De foodcoaches krijgen de complimenten, dus is dit recept zeker de moeite waard om eens uit te proberen!

Bereidingswijze

Risotto:

De rijst maak je altijd à la minute, dus zorg dat je de andere items al hebt voorbereid.

Maak een groentebouillon of gebruik een groentenpasta of -blokje. 

Fruit de risottorijst licht aan in een pan met sjalotjes en de saffraan. De smaak komt nu mooi los en de risottokorrel gaat openstaan. Blus af met de witte wijn, voeg daarna beetje bij beetje de groentebouillon toe, zodat de rijst de bouillon langzaam kan opnemen, zet het op een laag vuur met een deksel en voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe.

Als de risotto gaar is, voeg je op het laatst de melk, roomkaas en kaas toe en serveer je vervolgens direct.

Zeebaars:

Gril de zeebaars kort op de huid, draai een keer een kwartslag voor een mooi ruitje. Gaar verder in de oven en maak op smaak met peper en zout. 

Gegrilde groeten:

Snij alles in mooie en lange plakken en grill in de grillpan. Bak de knoflook, tijm en rozemarijn mee en gaar eventueel verder in de oven. Breng op smaak met peper en zout.

Antiboisse:

Zet de ui aan in een pan met de knoflook. Snij de tomaatjes in vieren en voeg toe samen met de kappertjes, basilicum, balsamico-azijn en olijfolie. Verhit dit samen kort.

Eet smakelijk!

Gerelateerde updates