Valentijnsrecept: rode hart(ige) bietenburgers
Liefde gaat door de maag en met deze rode hart(ige) bietenburger van onze Performance Chef Remco al helemaal. Het recept is geproefd én goedgekeurd door onze renners in de Ronde van Valencia. Wie verras jij met deze liefdesburger op Valentijnsdag?
Ingrediënten voor vier burgers
150 gram grove biologische havermout
500 gram gekookte biologische bietjes
1 stuk rode ui
1 teen knoflook
50 gram eiwit van verse eitjes
1 takje rozemarijn
125 gram geraspte jonge kaas
Olijfolie
Zout en peper
Ingrediënten voor mierikswortelcrème
125 gram crème fraiche
50 gram mayonaise
50 gram mierikswortel
Citroensap
Zout en peper
Benodigdheden
Keukenmachine
Knoflookpers
Bakpapier
Mengkom
Hartjesbakvorm
Werkwijze
- Rooster de havermout in een droge koekenpan zodat deze licht begint te kleuren.
- Laat afkoelen en verdeel de hoeveelheid over drie bakjes.
- Houd een deel grof, draai een deel fijn in een keukenmachine en draai een deel kort in een keukenmachine zodat deze nog wel structuur behoudt.
- Snij de rode ui in fijne brunoise, hak de rozemarijn fijn en pers de knoflook.
- Fruit dit samen aan in een pan met een beetje olijfolie en laat afkoelen.
- Rasp de gekookte bietjes in reepjes en laat uitlekken op een zeef.
- Doe de bietjes in een mengkom en voeg alle havermout toe, het uienmengsel en het eiwit. Voeg zout en peper toe naar smaak en meng het geheel zodat het een mooie gemengde massa wordt. Voeg dan de kaas toe en meng nogmaals door.
- Vervolgens kun je nu de burgers gaan maken. Voor een mooie hartjesburger kun je een hartjesbakvorm gebruiken.
- Maak deze burgers op een plateau met bakpapier eronder en laat de vormen opstijven in de koelkast.
- Na een uur kan je de burgers garen in een voorverwarmde oven van 160 graden. In tien tot vijftien minuten zijn deze burgers gaar. Je kan de burgers nog even na roosteren in een koekenpan of grillen op de barbecue.
Mierikswortel crème:
Klop de crème fraiche op samen met sap van een halve citroen, mierikswortel, mayonaise en zout en peper, zet koud en serveer deze bij de burger
Serveersuggesties:
Serveer de burger op een Jumbo Triangels meergranenbol samen met mierikswortelcrème en rucola of met een lekkere stroop zoals Aceto Balsamico di Modena van La Place.