Powered by
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
3/6 Jingxi › Bama 214km
4/6 Bama › Jinchengjiang 176km
5/6 Yizhou › Nongla 165km
Cian Uijtdebroeks blikt ambitieus vooruit naar zijn eerste Giro d’Italia

Cian Uijtdebroeks blikt ambitieus vooruit naar zijn eerste Giro d’Italia

Op zaterdag 4 mei staat Cian Uijtdebroeks aan de start van zijn eerste Giro d’Italia. De Belgische klimmer is bezig aan zijn eerste seizoen bij Team Visma | Lease a Bike en hoopt er een goed klassement te rijden. “Mijn ambitie is top-10”, vertelt Uijtdebroeks.

Afgelopen maand stoomde Uijtdebroeks zich aan de hand van een hoogtestage op ‘El Teide’ klaar voor de Giro, zijn hoofddoel van dit seizoen. “Ik heb een vrije rol en mag voor het klassement gaan. Dat is mijn persoonlijke doel. Het doel van de ploeg is om zoveel mogelijk ritzeges te behalen. Met Olav Kooij en Christophe Laporte hebben we daar geschikte renners voor”, deelt Uijtdebroeks mede.

In voorbereiding op deze Ronde van Italië reed Uijtdebroeks de O Gran Camino, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië. In die eerste twee koersen kwam hij sterk voor de dag en hielp hij Jonas Vingegaard mee aan de eindzege. In Catalonië kende hij wat tegenslag. “Ik ben een paar dagen voor de start wat ziekjes geworden. Tijdens de wedstrijd herstelde ik slecht en toen het ook nog eens koud werd, ging het helemaal bergaf”, licht de Belg toe, die de knop snel kon omdraaien. “Ik weet dat dit mindere resultaat niet tot stand gekomen is doordat mijn conditie niet goed was. De ziektekiemen die op dat moment de kop op staken, hebben daar een veel grotere rol in gespeeld”, aldus Uijtdebroeks.

Nieuw bij Team Visma | Lease a Bike

De jonge Belg maakte dit seizoen de overstap naar Team Visma | Lease a Bike. Een keuze waarmee hij ontzettend blij is. “Het is een superprofessionele ploeg die heel goed bij mij past, zowel als renner als persoon. Over alles wordt tot in de kleinste details nagedacht en wij als renners hoeven ons geen zorgen te maken over praktische zaken. Hierdoor kunnen wij ons beter toeleggen op onze trainingen en rustperiodes”, benadrukt de jonge Belg.

“Ik ben ook een renner die erg veel belang hecht aan data en waardes. Wetenschap speelt een steeds grotere rol in het huidige wielrennen en ik denk dat ik op dat vlak bij geen betere ploeg had kunnen zitten”, glundert de klimmer. “Ik ben iemand die graag structuur heeft, maar ook een eigen mening heeft. Daarom vind ik het geweldig dat wij als renner inspraak hebben in de beslissingen. Die overlegcultuur vind ik heel prettig.”

"Ik heb een vrije rol en streef naar een goed resultaat in het algemeen klassement"

Cian Uijtdebroeks

Beslissende slotweek

Als we naar het parcours kijken, zien we dat het zwaartepunt zoals wel vaker in het slot van de Giro ligt. “Die laatste week is echt beestachtig. Vooral het drieluik van etappes vijftien, zestien en zeventien zullen voor een echte uitputtingsslag zorgen. Daar kan het klassement nog helemaal op z’n kop gegooid worden”, vertelt Uijtdebroeks.

“Verder is het zaak om zo economisch mogelijk de eerste twee weken door te komen en valpartijen te vermijden. Je zal de wedstrijd daar niet winnen, maar je kan ze er wel al verliezen”, verduidelijkt de renner van Team Visma | Lease a Bike. De Ronde van Italië gaat op zaterdag 4 mei van start in Turijn en eindigt op zondag 26 mei in Rome.

Cian Uijtdebroeks maakt samen met Olav Kooij zijn Giro-debuut. Beide beginnen aan hun eerste grote ronde. Ontdek nu ook het artikel met Olav hier op onze website. Verder spraken wij nog met ploegleider Marc Reef. De Nederlander heeft het onder andere over de ambities en voorbereiding van de ploeg in een uitgebreide Giro-preview. Lees het hier!

Gerelateerde updates