Powered by
es La Vuelta Ciclista a España
World Tour 17 aug '24 - 08 sep '24
22/21 Madrid › Madrid 24km
ch Tour de Romandie Féminin
Women's Team 06 sep '24 - 08 sep '24
2/3 Chippis › Vercorin 101km
3/3 Morges › Morges 144km
de BEMER Cyclassics
World Tour 08 sep '24
1/1 Hamburg › Hamburg 198km
fr La Choralis Fourmies Féminine
Women's Team 08 sep '24
1/1 Etappe 1
ca Grand Prix Cycliste de Québec
World Tour 13 sep '24
1/1 Quebec › Quebec 201km
ca Grand Prix Cycliste de Montréal
World Tour 15 sep '24
1/1 Montreal › Montreal 209km
de Women's Cycling Grand Prix Stuttgart & Region
Women's Team 15 sep '24
1/1 Böblingen › Stuttgart 118km
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
1/5 Luxembourg › Luxembourg 158km
2/5 Junglinster › Schifflange 155km
3/5 Rosport › Diekirch 201km
Gloag staat na lange revalidatie voor rentree in Czech Tour

Gloag staat na lange revalidatie voor rentree in Czech Tour

De Tour de France is inmiddels achter de rug, maar de wielerwereld draait op volle toeren door. Van donderdag 25 juli tot en met zondag 28 juli staat Team Visma | Lease a Bike met een mix van talent en ervaring aan de start van de Czech Tour. Tom Gloag maakt na een jaar afwezigheid in de Tsjechische wedstrijd zijn rentree in het peloton.

De 22-jarige Gloag, inmiddels in zijn tweede contractjaar bij de Nederlandse ploeg, kwam in augustus vorig jaar tijdens een training in botsing met een auto. “Ik reed na een hersteltraining terug naar huis”, haalt Gloag de pijnlijke herinnering nog eens op. “Plots werd ik geschept door een auto, waarbij ik mijn knieschijf brak. Wat ik me nog herinner, is dat ik na de aanrijding naar mijn linkerbeen keek en mijn knieschijf er niet goed uitzag.”

“Momenteel voel ik me gelukkig weer fit en gezond”, gaat Gloag verder. “Ik heb een goed trainingsblok achter de rug. Het voelt als een overwinning dat ik nu eindelijk weer terug kan keren in koers. Een wedstrijd is natuurlijk heel iets anders dan een training. Ik kijk ernaar uit om weer een rugnummer op te spelden en terug te keren tussen mijn ploeggenoten in het peloton. Ik voel me eindelijk weer een renner.”

"Ik ben iedereen enorm dankbaar"

Tom Gloag

De coureur uit East Dulwich kende naar eigen zeggen een moeilijke periode. “Het was zeker geen makkelijke tijd. Door de steun van een hoop mensen heb ik me er echter doorheen geslagen. Vanuit de grond van m’n hart wil ik de fysiotherapeuten Richard Spink en Marjolein Dukker bedanken. Zij hielpen me stapje voor stapje vooruit in de goede richting. Physical coach Jarno Voorintholt heeft me ook erg goed geholpen, net als eigenlijk iedereen binnen Team Visma | Lease a Bike. Zonder hen was de afgelopen tijd nog een stuk zwaarder geweest. Mijn vriendin Lucinda is de onmisbare schakel geweest in het hele proces. Zonder haar weet ik niet of ik hier met hetzelfde gemoed had gestaan.”

Gloag kijkt uit naar komende week. “Zelf ben ik vooral bezig met het opdoen van wedstrijdritme. Een resultaat staat niet voorop, dat mag ik ook niet van mezelf verwachten. We staan aan de start met een uitgebalanceerde ploeg waarbij Johannes Staune-Mittet en Koen Bouwman de vooruitgeschoven pionnen in het algemeen klassement zullen zijn.”

Naast Gloag, maakt ook Dario Belletta deze week zijn rentree in het peloton. De Italiaan brak zijn kaak in de voorbije Ronde van Bretagne. “Ook hij heeft een zwaar revalidatietraject achter zich liggen, maar we zijn blij dat hij hier weer aan de start kan staan”, vult ploegleider Robert Wagner aan.

"We zijn hier met een mooi gemengd team"

Robert Wagner

Wagner is enthousiast over de gebalanceerde ploeg die hij mee naar Tsjechië neemt. “We zijn hier met een mooi gemengd team, bestaande uit ervaren en talentvolle jongens. Koen Bouwman en Milan Vader zijn de meest ervaren mannen. Zij kunnen onze beloftevolle renners een hoop leren. Johannes won hier vorig jaar als belofte een rit, maar moest de dag erna helaas ziek opgeven. Hij is gemotiveerd om revanche te nemen. Voor Matthew Brennan is het een mooie kans om zich in de sprints te meten met de renners van onder meer zeven andere WorldTour-teams."

“Het is nu tijd om iets terug te doen voor alle mensen die me hielpen”, zegt Gloag tot slot. “Ik ben iedereen enorm dankbaar en zal nooit vergeten hoe goed ze mij hebben behandeld. Het zijn teveel mensen om op te noemen, maar ik wil hen nu trots gaan maken. Dat wil ik doen door op de fiets mijn beste beentje voor te zetten, te beginnen in de aankomende Czech Tour.”

Naast Gloag, Belletta, Bouwman, Vader, Staune-Mittet en Brennan, completeert Morten Nørtoft het zevental van Team Visma | Lease a Bike.

Gerelateerde updates