Powered by
nl Simac Ladies Tour
Women's Team 08 okt '24 - 13 okt '24
2/6 Coevorden › Assen 154km
3/6 Zeewolde › Zeewolde 148km
4/6 Ede › Ede 118km
it Gran Piemonte
World Tour 10 okt '24
1/1 Valdengo › Borgomanero 182km
it Il Lombardia
World Tour 12 okt '24
1/1 Bergamo › Como 252km
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
1/6 Fangchenggang › Fangchenggang 149km
2/6 Chongzuo › Jingxi 181km
3/6 Jingxi › Bama 214km
Realistische Jorgenson mikt op goede klassering in Ronde van Lombardije

Realistische Jorgenson mikt op goede klassering in Ronde van Lombardije

Team Visma | Lease a Bike hoopt te scoren in het laatste Monument van het jaar: de Ronde van Lombardije. Matteo Jorgenson en ploegleider Marc Reef blikken vooruit. "Met onze sterke ploeg zijn we vastberaden om voor een mooi resultaat te gaan.”

Il Lombardia, ook wel de koers van de vallende bladeren genoemd, staat bol van de wielerheroïek, maar ontbreekt nog op het palmares van Team Visma | Lease a Bike. Aankomende zaterdag start het peloton in het Italiaanse Bergamo, om ruim 250 kilometer later te finishen in Como. Onderweg krijgen de renners zeven, vaak middellange, beklimmingen voor de wielen. 

Jorgenson hoopt zaterdag hoge ogen te gooien, maar blijft realistisch. “We beschikken niet over de topfavoriet, daar moeten we eerlijk in zijn. Dat neemt niet weg dat ik, als ik voor mezelf spreek, ambitieus ben. Ik denk dat we zeker mogen spreken over een plek bij de beste vijf. De zege zal moeilijk zijn, maar uiteraard moet de koers altijd nog gereden worden”, vertelt de 25-jarige Jorgenson.

"We beschikken niet over de topfavoriet"

Matteo Jorgenson

Matteo Jorgenson
Matteo Jorgenson

De mening van de Amerikaan wordt gedeeld door diens ploegleider Reef. “We hebben dit jaar nog geen podiumplek behaald in een Monument. Dat is zaterdag echt iets waar we voor gaan strijden. In de Ronde van Emilië en de Coppa Bernocchi hebben we gekoerst als team. In die laatste koers waren we met Bart Lemmen zelfs dicht bij de zege. We hebben zaterdag inderdaad niet de topfavoriet voor de zege, maar we hebben in de breedte met Matteo, Bart, maar ook met Wilco Kelderman en Tiesj Benoot wel een heel sterk team. We zijn een ploeg om rekening mee te houden. We zullen evalueren waar onze kansen liggen onderweg, en daar vol op inzetten.”

Marc Reef
Marc Reef

“Koersen in Lombardije is altijd eerlijk”, doelt Jorgenson op het feit dat de sterkste renner in deze koers aan het eind vaak komt bovendrijven. “Het is een van de zwaarste koersdagen van het jaar. Je moet in staat zijn om door de pijngrens heen te gaan en flink te willen én kunnen afzien. Tactiek is zeker een belangrijke factor, maar degene met de sterkste benen zal winnen. Zo simpel is het.”

Nadat de Amerikaan na de Tour de France en de Olympische Spelen een korte periode van rust inlaste, liet hij zich de voorbije weken weer zien met enkele sterke koersen in Canada en Italië. “Om eerlijk te zijn, lagen mijn persoonlijke doelen vooral in de eerste helft van het seizoen. 2024 is een prachtig jaar geweest. Samen met de ploeg heb ik het seizoen op een ideale manier ingedeeld. Ik denk dat ik nu niet meer mijn absolute topvorm van de zomer heb, maar desondanks acht ik mezelf in staat om een rol te spelen in de finale van aankomende zaterdag. Mentaal zit er in ieder geval nog voldoende in het vat”, verzekert Jorgenson.

“De Ronde van Lombardije is altijd een hele mooie, maar ook superzware koers”, blikt Reef tot slot nog een laatste keer vooruit. “Het is een koers met een lange historie. Net als de laatste edities die in Como finishten, rijden we in de finale nog over de San Fermo della Battaglia. Dat zal vermoedelijk een bepalend punt in de wedstrijd zijn. Een deel van het parcours daarvoor is wel hertekend. Dat maakt de wedstrijd op voorhand lastiger te voorspellen. Met onze sterke ploeg zijn we vastberaden om voor een mooi resultaat te gaan.”

Selectie Team Visma | Lease a Bike

Matteo Jorgenson

Wilco Kelderman

Tiesj Benoot

Bart Lemmen

Steven Kruijswijk

Jan Tratnik

Attila Valter

Gerelateerde updates