Powered by
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
1/5 Luxembourg › Luxembourg 158km
2/5 Junglinster › Schifflange 155km
3/5 Rosport › Diekirch 201km
be AG Tour de la Semois
Women's Team 20 sep '24 - 21 sep '24
1/2 Bohan › Vresse-sur-Semois 110km
2/2 Bertrix › Bertrix 112km
be Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto
World Tour 22 sep '24
1/1 Roosdaal › Gooik 195km
ch World Championships ME - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Zürich › Zürich 46km
ch World Championships WE - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Gossau › Zürich 29km
ch World Championships WE - Road Race
Women's Team 28 sep '24
1/1 Uster › Zürich 154km
be Grand Prix Cerami
Development Team 28 sep '24
1/1 Mons › Frameries 159km
ch World Championships ME - Road Race
Women's Team 29 sep '24
1/1 Winterthur › Zürich 273km
Team Visma | Lease a Bike Women trekt gemotiveerd richting bijzondere editie Tour de France Femmes avec Zwift

Team Visma | Lease a Bike Women trekt gemotiveerd richting bijzondere editie Tour de France Femmes avec Zwift

Team Visma | Lease a Bike staat aan de vooravond van haar derde Tour de France Femmes avec Zwift. De editie van 2024 belooft in meerdere opzichten een bijzondere te worden. Kopvrouw Riejanne Markus, winnares van olympisch zilver Marianne Vos en ploegleider Jan Boven kijken vooruit.

De Tour de France Femmes start op maandag 12 augustus op Nederlands grondgebied. Rotterdam is dan even het epicentrum van de wielerwereld. Ook Dordrecht, opnieuw Rotterdam en Valkenburg zijn gastheer van een etappestart. Op de tweede dag vinden zelfs twee etappes plaats. In het eerste dagdeel legt het peloton een korte en vlakke rit van 67 kilometer af. In de avond staat er nog een tijdrit van ruim 6 kilometer gepland. 

“De voorbereiding verloopt eigenlijk wel lekker”, zegt Markus. “Ik heb goed kunnen trainen en vervolgens een prima wedstrijd gereden in Polen. Daarna heb ik nog de puntjes op de i kunnen zetten tijdens een nieuw trainingsblok. De benadering van de Tour de France Femmes is dit jaar intensiever dan ooit wat mij betreft. In eerste instantie ook al vanuit de ploeg. Dat werkt natuurlijk ontzettend aanstekelijk.”

"De voorbereiding verloopt eigenlijk wel lekker"

Riejanne Markus

Markus is enthousiast over de Tourritten op Nederlandse bodem. “Dat is echt super bijzonder. De Tour start voor het eerst in het buitenland, en dan ook nog eens in Nederland. Op dag twee starten we in Dordrecht, de geboorteplaats van mijn partner. Ik ken de omgeving en de hele familie zal komen kijken, net als een boel vrienden. Het is heel gaaf dat de koers een keer zo dichtbij huis komt, en dan ook nog eens de grootste koers van het jaar. Ik hoop dat het net zo’n belevenis wordt als in Frankrijk, maar daar maak ik me geen zorgen om”, kan de 29-jarige nog maar nauwelijks wachten.

Vos begint eveneens aan haar derde Tour. De start in eigen land kan ook haar bekoren. “Nu de start in Nederland is, geeft het wel een iets ander gevoel dan normaliter. Ik ben heel benieuwd naar de sfeer in Nederland. Natuurlijk geeft het voor de Nederlandse rensters en ploegen iets extra’s. De Tour is de grootste ronde die er is, dus je doet er altijd alles aan om daar in je best mogelijke vorm te verschijnen”, vertelt Vos.

“Ik ga proberen om weer voor een etappewinst te gaan”, gaat Vos verder. “Dat geldt zowel voor de ploeg als voor mij persoonlijk. Er zijn zeker etappes waarbij we als ploeg een kruisje hebben gezet, maar als er ergens kansen ontstaan dan gaan we er zeker voor. De teamdoelen zijn daarnaast natuurlijk ook belangrijk. Ik hoop de ploeg zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in deze Tour.”

"Ik ga proberen om weer voor een etappewinst te gaan"

Marianne Vos

Over die ploegdoelen, vertelt ploegleider Boven iets meer. “Na een goed klassement in de Vuelta a España, willen we dat in deze Tour opnieuw bereiken. Riejanne is daarin onze vooruitgeschoven renster. Demi Vollering is de absolute topfavoriet voor de eindzege, maar voor de plekken daarachter zijn er wat mij betreft een hoop kanshebbers. Met Marianne willen we strijden voor etappezeges. Wellicht dat groen vanzelf een doel wordt. Daarnaast is Anna Henderson goed in vorm, dus zij zal zich ook niet verstoppen.”

“Ik mik op een goed klassement”, is Markus stellig. “In de Tour heb ik nog geen top tien gereden. Dat hoop ik dit jaar wel te doen. Ik heb de tijdrit op dag twee stiekem al met rood omcirkeld. Het is een heel mooi parcours dat me goed moet liggen. Daarnaast hebben de etappes in het slotweekend natuurlijk mijn aandacht getrokken. In de eerste ritten kunnen we met onder andere Marianne mikken op etappezeges. Eigenlijk liggen er heel veel kansen voor ons team.”

De slotetappe van de Tour finisht op Alpe d’Huez. “De finish op de Alpe d’Huez gaat heel bijzonder zijn. Ik ken die beklimming van tv. Ik kijk uit naar een heel mooie koers. Hopelijk kunnen we er als team een succesvolle en mooie Tour van maken”, stelt Vos.

Markus reed recent voor het eerst de Alpe d’Huez op. “Dat was samen met mijn zusje tijdens een trainingskamp. Het is een prachtige berg. Ik hoop die dag voor het eerst in mijn leven een toptienklassering in het eindklassement van de Tour veilig te stellen.”

"We zijn meer dan gemotiveerd om er voor onze ploeg een onvergetelijke editie van te maken"

Ploegleider Jan Boven

Het slotwoord is voor Boven. “Met zo’n magische start in Nederland moest deze Tour wel op een mythische plaats eindigen. Dat is met de Alpe d’Huez zeker het geval. De start is in Nederland, en de finish op een Nederlandse berg. Dit moet het wielrennen in Nederland opnieuw een boost geven. We zijn meer dan gemotiveerd om er voor onze ploeg een onvergetelijke editie van te maken.”

De Tour de France Femmes-selectie van Team Visma | Lease a Bike Women bestaat uit Riejanne Markus, Marianne Vos, Anna Henderson, Fem van Empel, Femke de Vries, Sophie von Berswordt en Linda Riedmann.

Gerelateerde updates