Powered by
es UCI World Cup Benidorm ME
WorldTeam Women 19 jan '25
1/1
au Santos Tour Down Under
WorldTeam Men 21 jan '25 - 26 jan '25
1/6 Prospect › Gumeracha 150km
2/6 Tanunda › Tanunda 128km
3/6 Norwood › Uraidla 147km
be UCI World Cup Maasmechelen ME
WorldTeam Women 25 jan '25
1/1
au Cadel Evans Great Ocean Road Race - Men
WorldTeam Men 02 feb '25
1/1
ae UAE Tour Women
WorldTeam Women 06 feb '25 - 09 feb '25
1/4 Etappe 1
2/4 Etappe 2
3/4 Etappe 3
om Muscat Classic
WorldTeam Men 07 feb '25
1/1 Al Mouj › Al Bustan 174km
om Tour of Oman
WorldTeam Men 08 feb '25 - 12 feb '25
1/5 Bushar › Bimmah Sink Hole 170km
2/5 Al Rustaq Fort › Yitti Hills 203km
3/5 Fanja › Eastern Mountain 181km
es Clásica Jaén
WorldTeam Men 17 feb '25
1/1
Tim van Dijke wil op eigen bodem stijgende lijn doortrekken in ZLM Tour

Tim van Dijke wil op eigen bodem stijgende lijn doortrekken in ZLM Tour

Zeeland is deze week het decor van de openingsetappes van de ZLM Tour. De eerste twee ritten door het Zeeuwse land betekenen thuiswedstrijden voor de broers Mick en Tim van Dijke. Voor laatstgenoemde is de ZLM Tour een mooie gelegenheid om verder op te bouwen richting de komende maand en het restant van het seizoen, nadat hij zijn voorjaar grotendeels in het water zag vallen door een knieblessure.

Tijdens de laatste editie van de Nederlandse meerdaagse in 2019 zette Team Jumbo-Visma de koers nagenoeg compleet naar zijn hand. Maar liefst vier van de vijf ritten werden gewonnen door renners in het geel-zwarte tenue, terwijl Mike Teunissen zich kroonde tot eindwinnaar.

Drie jaar geleden, in 2019, had Tim van Dijke nog amper wielerkoersen op de weg gereden. Het Zeeuwse talent maakte vooral faam op de mountainbike, samen met zijn tweelingbroer Mick. In 2020 zetten beide jonge renners de stap naar Jumbo-Visma Development Team, de nieuwe opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. Een jaar later verdeelden de Van Dijke’s de Nederlandse beloftentitels op de weg en op de tijdrit. Mick kroonde zich tot tijdritkampioen, terwijl Tim tweede werd. Enkele dagen later waren de rollen omgedraaid en mocht Tim het rood-wit-blauw aantrekken. Mick moest, met veel plezier, genoegen nemen met het zilver.

In de maanden na het Nederlands kampioenschap ging het hard met beide Zeeuwen. Alle twee werden ze geselecteerd voor het wereldkampioenschap voor beloften in Leuven. Drie weken daarvoor was de profdroom van Mick al in vervulling gegaan. Tim stapte enkele maanden later, op 1 januari van dit jaar, over naar de proftak van Team Jumbo-Visma.

Voor Tim van Dijke waren zijn eerste ervaringen als prof erg aangenaam. “Het was voor het eerst dat ik minder competitie in de winter had dan voorheen. Voorgaande jaren was ik ook actief op de veldrijfiets. Die heb ik afgelopen winter links laten liggen om me te focussen op de weg. Dat beviel goed. Ik heb goed kunnen trainen en hard gewerkt aan mijn conditie. Zowel het langlaufkamp met de beloftenploeg als de trainingen op de wegfiets hebben daar flink aan bijgedragen.”

Een goede start dus, maar al snel kwam er tegenslag op Van Dijke’s pad. “Tijdens een trainingsrit in Spanje ging ik ongelukkig onderuit. Het leek een valpartij van niets, maar ik had mijn knie vervelend gestoten. Daardoor brak ik die trainingsstage voortijdig af. Het bleek het startschot van een lange periode van teleurstellingen. Het duurde erg lang voordat ik weer op kon bouwen. Ik heb ongeveer twee tot drie maanden niet fatsoenlijk kunnen trainen. Dat was flink wat tegenslag, maar de ploeg heeft me goed bijgestaan. In alle rust en zonder haast hebben we het probleem op weten te lossen. Dat ging voornamelijk gepaard met veel rust.”

"Een wedstrijd in je trainingsgebied rijd je niet vaak. Ik ken er elke vierkante meter."

Tim van Dijke

In april kon Van Dijke weer op een normale manier trainen. Een maand later maakte hij zijn debuut als prof in de Ronde van Hongarije. “Het gaf me een goed gevoel om weer in het peloton te rijden. Ik kan het een beetje vergelijken met koeien die na een lange winter eindelijk weer de wei in mogen. Dat we in de eerste etappe meteen raakschoten met Olav gaf me een goed gevoel. Ik heb in die etappe ook mijn steentje bijgedragen en wilde niet voor niets meegaan. Helaas eindigde voor onze ploeg die Ronde van Hongarije niet zoals gewenst, maar in het kader van mijn opbouw was het een goede wedstrijd.”

In de periode na Hongarije merkte Van Dijke dat hij snel enorme stappen maakte. Dat goede gevoel neemt hij mee naar de komende wedstrijden, te beginnen met de ZLM Tour. De regerend Nederlandse beloftenkampioen vindt er twee etappes in zijn thuisprovincie Zeeland. “Ik merk dat ik sterker en sterker word. Het is nog niet top, maar ik blijf hard werken en doen wat ik moet doen. Wedstrijdritme speelt daarin ook een rol. De ZLM Tour kan daar zeker bij helpen. Het is mooi om in Zeeland te koersen, daar ben ik echt blij mee. Een wedstrijd in je trainingsgebied rijd je niet vaak. Ik ken er elke vierkante meter. Er komen ook vrienden en bekenden kijken, wat natuurlijk een mooie stimulans is. Op sportief gebied hopen we met Olav mee te doen om de etappezeges, maar hij komt terug van een zware crash in Hongarije en een val in de Heistse Pijl van afgelopen weekend. Het is afwachten hoe dat uit gaat pakken.”

Later deze maand staan de nationale kampioenschappen op het programma. Juni brengt voor Van Dijke mooie herinneringen naar boven. “Die kampioenschappen betekenen veel voor mij. Vorig jaar was ik daar voor het eerst echt goed in vorm en dat zorgde ervoor dat ik samen met Mick de titels wist te winnen. Dat zijn herinneringen voor het leven en die pakt niemand ons meer af. Als tweeling kan het niet mooier wat mij betreft.”

Naast de gebroeders Van Dijke geeft Team Jumbo-Visma in eigen land acte de présence met Olav Kooij, Lars Boven, Jos van Emden, Tosh Van der Sande en Michel Hessmann.

Gerelateerde updates