Powered by
WK mountainbike hoogtepunt voor combinerende Schellekens: ‘afwisseling weg en mountainbike werkt versterkend’

WK mountainbike hoogtepunt voor combinerende Schellekens: ‘afwisseling weg en mountainbike werkt versterkend’

Tom Schellekens is dit jaar bezig aan zijn eerste volledige seizoen in dienst van Team Visma | Lease a Bike Development. De 21-jarige Nederlander combineert voor het eerst mountainbiken met het rijden van wegwedstrijden. Deze week staat het WK mountainbike op zijn programma.

Waar Schellekens zich in het verleden puur op de mountainbike richtte, combineert hij die discipline sinds dit seizoen met wegwedstrijden. Het aantrekken van de jonge Nederlander zonder veel ervaring op de weg past binnen de opleidingsfilosofie van Team Visma | Lease a Bike waarbij zeer breed gescout wordt. In het huidige opleidingsteam heeft Jørgen Nordhagen, die volgend jaar de stap naar het WorldTeam maakt, een achtergrond in het langlaufen.

Waar Nordhagen het langlaufen na een wereldtitel bij de junioren inmiddels achter zich gelaten heeft, was het bij Schellekens altijd de bedoeling om mountainbiken met wegwielrennen te combineren. “De combinatie kan namelijk versterkend werken”, legt Schellekens uit. “Van mountainbiken word je heel explosief. Van het rijden op de weg krijg je een grote inhoud op conditioneel vlak. Een mooi voorbeeld daarvan is Tom Pidcock, die het rijden op de weg eveneens combineert met de mountainbike. In de laatste rondes van een mountainbikerace heeft hij vaak nog iets over ten opzichte van de concurrentie. Op de weg beschikt hij na een slopende koers dan weer over een ijzersterk eindschot.”

Tot nu toe verloopt de combinatie met wisselend succes voor Schellekens. “Aan het begin van het seizoen heb ik veel op de weg gereden. Het is pas mijn eerste volledige seizoen bij de ploeg natuurlijk. Alles is nieuw voor me en het is een ware ontdekkingsreis. Tot nu toe is het goed bevallen en heb ik veel kunnen leren. Wel merk ik dat ik soms nog wat moeite heb met de switch tussen beide disciplines. Het vergt enig aanpassingsvermogen, voornamelijk in de trainingen. Daarin ben ik nog op zoek naar de juiste balans. De combinatie is iets lastiger dan vooraf verwacht, maar blijf ik wel heel leuk vinden. Ik verwacht dat het me sterker en completer maakt als renner”, vertelt de belofte.

"De combinatie is iets lastiger dan vooraf verwacht, maar blijf ik wel heel leuk vinden"

Tom Schellekens

 

Deze week start Schellekens vanaf dinsdag aan het WK op de mountainbike. “Daarop ligt nu mijn mijn volledige focus. Ik ga samen met mijn teamgenoten proberen iets heel moois op de mountainbike neer te zetten. De volgende stappen op de weg komen daarna hopelijk vanzelf.”

“Dinsdag rijd ik allereerst een kwalificatie voor de short race. Zoals de naam al zegt, bestaat het parcours uit een klein rondje. De eerste twintig renners gaan door naar de finalewedstrijd, die op vrijdag is. Op zondag is vervolgens de cross country wedstrijd. We nemen namens Nederland met vier belofterenners deel. Het parcours moet me goed liggen, want het bevat best wel wat hoogtemeters. Dat past normaal wel bij me”, besluit Schellekens.

Gerelateerde updates