Powered by
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
3/6 Jingxi › Bama 214km
4/6 Bama › Jinchengjiang 176km
5/6 Yizhou › Nongla 165km
Aanvalslust Vingegaard niet beloond met ritzege in vijftiende Touretappe

Aanvalslust Vingegaard niet beloond met ritzege in vijftiende Touretappe

Jonas Vingegaard heeft gevochten voor wat hij waard was in de vijftiende etappe van de Tour de France. Team Visma | Lease a Bike nam het heft van de koers vanaf de start in handen, maar op de slotklim naar Plateau de Beille strandde Vingegaard andermaal op plek twee. Tadej Pogacar won de rit.

Vanuit de start was het gelijk klimmen geblazen. Met liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen en nagenoeg vijfduizend hoogtemeters kreeg het peloton het zwaar te verduren vandaag. Dat weerhield Team Visma | Lease a Bike er niet van om de koers vanaf de start hard te maken. 

Om beurten zetten de troepen van de Nederlandse formatie zich op kop van het peloton. De groep dunde flink uit en richting het slot van de etappe was het de beurt aan Wilco Kelderman en Matteo Jorgenson om in dienst van hun kopman Vingegaard eens flink aan de boom te schudden. Door toedoen van het duo begonnen Vingegaard en co in een groep van minder dan tien renners aan de slotbeklimming richting Plateau de Beille.

Nadat Jorgenson volledig was leeggereden, plaatste Vingegaard een aanval. Enkel Pogacar kon het hoge tempo van de Deen volgen. Vingegaard probeerde de Sloveen af te matten, maar kreeg de code niet gekraakt. Na een uiterste inspanning moest Vingegaard toestaan dat Pogacar vanuit zijn wiel demarreerde. Vingegaard knokte nog voor wat hij waard was, maar Pogacar toonde zich de sterkste op de flanken van Plateau de Beille. Het verschil op de streep bedroeg iets meer dan een minuut.

"Zolang er een kans is, blijven we vechten"

Jonas Vingegaard

Vingegaard verwijt zichzelf niets. “Tadej was vandaag simpelweg de sterkste. Ik kan moeilijk teleurgesteld zijn over vandaag. De ploeg heeft er alles aan gedaan en zich volledig weggecijferd. Op de slotklim trapte ik prima waardes. Het komt in de buurt van mijn beste prestaties. Tadej was echt heel sterk. Ik kan niets anders dan hem feliciteren met de zege. We geven ons zeker nog niet gewonnen. De Tour is nog niet gedaan. Als Tadej nog een slechte dag tegenkomt, kunnen we hem misschien kraken. We zijn wel zo realistisch om in te zien dat het lastig wordt als hij zijn huidige niveau vasthoudt. Zolang er een kans is, blijven we vechten”, toont Vingegaard zich strijdbaar.

“De ploeg heeft er alles aan gedaan vandaag”, vertelt ploegleider Grischa Niermann. “Het was ons plan om de concurrentie uit te putten. Dat plan hebben we mijns inziens goed uitgevoerd. Helaas was er een iemand sterker vandaag. Jonas reed een bizar goede rit, waar we als ploegleiding enkel heel trots op kunnen zijn, net als op het werk van de andere mannen. De Tour is zeker nog niet gedaan, maar we moeten wel realistisch zijn. Op dit moment lijkt Tadej Pogacar niet te kloppen, maar de loodzware laatste week komt er nog aan. We buigen het hoofd zeker nog niet, maar maken wel even een pas op de plaats.”

Het peloton geniet morgen van een welverdiende rustdag. Dinsdag trekt de karavaan verder, met een vlakke etappe richting Nîmes.

Gerelateerde updates