Powered by
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
4/5 Differdange › Differdange 15km
5/5 Mersch › Luxembourg 176km
be Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto
World Tour 22 sep '24
1/1 Roosdaal › Gooik 195km
ch World Championships ME - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Zürich › Zürich 46km
ch World Championships WE - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Gossau › Zürich 29km
ch World Championships WE - Road Race
Women's Team 28 sep '24
1/1 Uster › Zürich 154km
be Grand Prix Cerami
Development Team 28 sep '24
1/1 Mons › Frameries 159km
ch World Championships ME - Road Race
Women's Team 29 sep '24
1/1 Winterthur › Zürich 273km
it Coppa Citta' Di San Daniele
Development Team 01 okt '24
1/1 Etappe 1
Aanvalslustig Team Visma | Lease a Bike kleurt slotetappe Ronde van Luxemburg

Aanvalslustig Team Visma | Lease a Bike kleurt slotetappe Ronde van Luxemburg

In de slotetappe van de Ronde van Luxemburg is Wilco Kelderman als elfde geëindigd. De 33-jarige Nederlander pakte uit met enkele versnellingen in de finale, maar hij kon niet meestrijden voor de ritzege. Johannes Staune-Mittet reed de hele dag in de aanval.

De Ronde van Luxemburg trok naar de hoofdstad voor de 177 kilometer lange heuvelachtige slotetappe. Bart Lemmen, die in de tijdrit van gisteren ten val kwam, stond niet meer aan de start. De 28-jarige Nederlander wilde geen extra risico’s nemen met het oog op het wereldkampioenschap van volgende week zondag.   

In de openingsfase van de etappe zorgde klassementsleider Mathieu van der Poel voor een eerste versnelling. Hij kreeg zestien renners, waaronder Staune-Mittet en Tijmen Graat, met zich mee. Het peloton zette meteen de jacht in op de sterke kopgroep. Net voor de samensmelting met het peloton wisten drie renners voorop te blijven: Staune-Mittet, Archie Ryan en Lorenzo Milesi. Op twaalf kilometer van de streep werd het drietal ingerekend door het peloton, waar nog enkele renners kans maakten op de eindoverwinning.  

In het ondertussen uitgedunde peloton etaleerde Kelderman zijn uitstekende vorm. De 33-jarige Team Visma | Lease a Bike-renner reageerde enkele keren scherp op versnellingen van de klassementsfavorieten. Zelf probeerde hij het ook enkele keren. Na een aanvalsregen wisten vier renners, waaronder latere ritwinnaar Gaudu, zich los te wringen van de groep der favorieten. Het viertal streed voor de ritzege. Kelderman eindigde uiteindelijk als elfde in zowel de rit als het algemeen klassement.  

"We wilden aanvallend rijden van en dat hebben we ook gedaan"

DS Maarten Wynants

“We wilden aanvallend rijden van en dat hebben we ook gedaan”, blikt ploegleider Maarten Wynants terug. “Johannes en Tijmen zaten in de ruime vlucht van zeventien na de start. Ze deden het erg goed, want enkele van de grootste namen van het peloton zaten mee in die vlucht. Johannes bleef uiteindelijk lang voorop met Ryan en Milesi, maar jammer genoeg bleek het niet genoeg om uit de greep te blijven.”  

“Wilco reed een knappe finale”, voegt Wynants eraan toe. “Hij versnelde enkele keren zelf. Toen de beslissende aanval werd geplaatst, kon hij net niet volgen. Dat is zuur, maar we zijn strijdend ten onder gegaan. Ik ben trots op hoe de jongens zich hier opnieuw hebben getoond.” 

Skoda Tour de Luxembourg

Stage 5

Uitslag
Klassement

Klassement

1
Antonio Tiberi
Bahrain - Victorious 16:47:34
2
Mathieu van der Poel
Alpecin - Deceuninck +00:00:15
3
David Gaudu
Groupama - FDJ +00:00:16
11
Wilco Kelderman
Team Visma | Lease a Bike +00:01:17
22
Johannes Staune-Mittet
Team Visma | Lease a Bike +00:02:41
23
Tijmen Graat
Team Visma | Lease a Bike +00:02:58
69
Tosh Van der Sande
Team Visma | Lease a Bike +00:33:49

Gerelateerde updates