Powered by
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
1/5 Luxembourg › Luxembourg 158km
2/5 Junglinster › Schifflange 155km
3/5 Rosport › Diekirch 201km
be Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto
World Tour 22 sep '24
1/1 Roosdaal › Gooik 195km
ch World Championships ME - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Zürich › Zürich 46km
ch World Championships WE - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Gossau › Zürich 29km
ch World Championships WE - Road Race
Women's Team 28 sep '24
1/1 Uster › Zürich 154km
be Grand Prix Cerami
Development Team 28 sep '24
1/1 Mons › Frameries 159km
ch World Championships ME - Road Race
Women's Team 29 sep '24
1/1 Winterthur › Zürich 273km
nl Betcity Elfstedenrace
World Tour 02 okt '24
1/1 Etappe 1
Affini grijpt verrassend Europese titel tijdrijden

Affini grijpt verrassend Europese titel tijdrijden

Edoardo Affini is de nieuwe Europees kampioen tijdrijden. De Italiaan verbaasde in het Belgische Hasselt vriend en vijand door favorieten als Stefan Küng en Victor Campenaerts voor te blijven. Het is de eerste zege van Affini in ruim vijf jaar tijd.

Gedurende de tijdrit van ruim 31 kilometer ontvouwde zich een spannende tweestrijd met de Zwitser Küng, die uiteindelijk op negen seconden van de Italiaan van Team Visma | Lease a Bike het zilver greep. Affini’s landgenoot Mattia Cattaneo pakte het brons. 

In dienst van Team Visma | Lease a Bike lukte het Affini nog niet een individuele zege te grijpen, maar de Italiaan doorbreekt die statistiek dus nu met een prachtige Europese titel, waardoor de Italiaan het komende jaar zijn tijdritten mag afwerken in het Europese tricot.

“Ik weet simpelweg niet hoe ik deze prachtige zege onder woorden moet brengen”, kan Affini zijn geluk niet op. “Het is een geweldig gevoel. Ik wacht al heel lang op een overwinning. Vaak was ik er dichtbij. Mijn laatste overwinning dateert uit mijn eerste jaar als professioneel wielrenner. Het smaakt extra zoet dat ik nu zo’n prachtige zege mag grijpen. Om eerlijk te zijn, startte ik vandaag zonder druk en verwachtingen. Ik had het de voorbije weken erg zwaar in de Vuelta a España. Op mijn tandvlees heb ik Madrid bereikt. Ik wilde mijn teamgenoten daar zoveel als mogelijk ondersteunen. Het was mijn motivatie in de voor mij persoonlijk zwaarste grote ronde ooit.”

"Ik huil nu tranen van geluk"

Edoardo Affini

De Italiaan cijferde zich in Spanje dus voornamelijk weg in dienst van het team, maar probeerde in de twee tijdritten ook zelf voor een goed resultaat te gaan. “In de eerste tijdrit kwam ik nog dicht, maar aan de chrono van afgelopen zondag hield ik geen goed gevoel over. Ik voelde dat ik de kracht miste om voor een goed resultaat te gaan. Ik kwam daarom ook niet met al te veel verwachtingen richting hier. De laatste dagen heb ik het wat rustiger aan gedaan. Mathieu Heijboer heeft me het vertrouwen gegeven en laten geloven in eigen kunnen. Dat geldt niet alleen voor vandaag, maar ook voor de voorbije jaren. Ik gaf vandaag alles wat ik had en voelde me onderweg heel goed. Ik huil nu tranen van geluk. Dit geeft zoveel vertrouwen, ook in de richting van de toekomst. Mijn hele familie was hier, zowel de Italiaanse als de Nederlandse familie. Het is onbeschrijfelijk om voor hun ogen zo’n mooie zege te grijpen. Ik ga hiervan genieten”, vertelt de zichtbaar geëmotioneerde Affini, die op donderdag namens zijn land ook uitkomt op de Mixed Relay.

Riejanne Markus

Eerder op de dag lukte het Riejanne Markus net niet om een medaille te grijpen. De Nederlandse kwam twee seconden tekort voor het brons. “Het is heel balen dat ik net tekort kom. De afgelopen periode was voor mij heel moeilijk. Ik heb het mentaal zwaar gehad. Mijn zege van zondag in Romandië heeft me een hoop vertrouwen gegeven, maar helaas was ik vandaag nog net niet goed genoeg om een medaille te grijpen. Ik voel dat mijn beste vorm er langzamerhand weer aan zit te komen”, zijn de woorden van Markus.

Gerelateerde updates