Powered by
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
1/5 Luxembourg › Luxembourg 158km
2/5 Junglinster › Schifflange 155km
3/5 Rosport › Diekirch 201km
be Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto
World Tour 22 sep '24
1/1 Roosdaal › Gooik 195km
ch World Championships ME - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Zürich › Zürich 46km
ch World Championships WE - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Gossau › Zürich 29km
ch World Championships WE - Road Race
Women's Team 28 sep '24
1/1 Uster › Zürich 154km
be Grand Prix Cerami
Development Team 28 sep '24
1/1 Mons › Frameries 159km
ch World Championships ME - Road Race
Women's Team 29 sep '24
1/1 Winterthur › Zürich 273km
nl Betcity Elfstedenrace
World Tour 02 okt '24
1/1 Etappe 1
Kooij knalt naar tweede ritzege in Ronde van Polen, Vingegaard stelt eindzege veilig

Kooij knalt naar tweede ritzege in Ronde van Polen, Vingegaard stelt eindzege veilig

Team Visma | Lease a Bike heeft de Ronde van Polen op grandioze wijze afgesloten. In de slotrit sprintte Olav Kooij overtuigend naar zijn tweede ritzege. Jonas Vingegaard stelde zijn zege in het eindklassement veilig. Wilco Kelderman mocht als derde mee op het podium van het algemeen klassement.

“We hadden al een succesvolle week hier, maar we wilden de ronde verlaten op een hoogtepunt”, reageert Kooij achteraf. “Het was mooi dat Jonas de eindzege al quasi op zak had, maar ik ben erg blij dat ik er nog een etappezege aan toe kon voegen.” 

De korte slotetappe in de Ronde van Polen bracht het peloton naar Kraków, waar een nieuwe kans voor de sprinters wachtte. Ook Team Visma | Lease a Bike had haar zinnen gezet op een nieuwe ritzege. In de achtervolging op de kopgroep leverde onder anderen klassementsleider Vingegaard knap werk in dienst van sprinter Kooij. In de sprint kwam Kooij op het juiste moment naar voren. De 22-jarige Nederlander pakte zijn tweede ritoverwinning in de ronde. Tim Merlier en Gerben Thijssen werden twee en drie.  

“Ik was enorm gemotiveerd om hier een etappe te winnen”, voegt Kooij eraan toe. “Het is me uiteindelijk twee keer gelukt, dus ik kan tevreden deze ronde verlaten. Het deelnemersveld qua sprinters was heel sterk. Vandaag was het opnieuw een nipte sprint met Merlier. Ik kwam op het perfecte moment op kop. Het was een mooie dag voor de ploeg.”  

Vingegaard kende geen problemen meer. De 27-jarige Deen behaalde zo – na O Gran Camino en Tirreno-Adriatico – zijn derde eindzege in een rittenkoers dit seizoen en zorgde voor het eerst in de geschiedenis van het team  voor de eindzege in de Ronde van Polen. Ploeggenoot Kelderman mocht als derde mee op het eindpodium.  

”Het doet deugd om op deze manier terug te keren na alles wat er gebeurde in het voorjaar”, zegt Vingegaard na afloop. “Om eerlijk te zijn dacht ik dat mijn seizoen erop zat na mijn val in het Baskenland. Ik vreesde zelfs even voor mijn carrière. Mijn prestaties in de Tour en hier in Polen zijn beter dan dat ik kon dromen. We kunnen terugkijken op een geslaagde week. Niet enkel voor mij, maar voor de hele ploeg met de eerste en derde plaat in het eindklassement en twee etappezeges voor Olav. Nu ga ik terug naar huis om mijn zwangere vrouw bij te staan. Daar kijk ik enorm naar uit.” 

 / 

Gerelateerde updates