Powered by
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
1/5 Luxembourg › Luxembourg 158km
2/5 Junglinster › Schifflange 155km
3/5 Rosport › Diekirch 201km
be AG Tour de la Semois
Women's Team 20 sep '24 - 21 sep '24
1/2 Bohan › Vresse-sur-Semois 110km
2/2 Bertrix › Bertrix 112km
be Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto
World Tour 22 sep '24
1/1 Roosdaal › Gooik 195km
ch World Championships ME - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Zürich › Zürich 46km
ch World Championships WE - ITT
Women's Team 22 sep '24
1/1 Gossau › Zürich 29km
ch World Championships WE - Road Race
Women's Team 28 sep '24
1/1 Uster › Zürich 154km
be Grand Prix Cerami
Development Team 28 sep '24
1/1 Mons › Frameries 159km
ch World Championships ME - Road Race
Women's Team 29 sep '24
1/1 Winterthur › Zürich 273km
Kruijswijk geniet van dag in de aanval in achttiende Vuelta-etappe

Kruijswijk geniet van dag in de aanval in achttiende Vuelta-etappe

Steven Kruijswijk is tiende geëindigd in de achttiende etappe in de Vuelta a España. De 37-jarige Nederlander van Team Visma | Lease a Bike pakte uit met een aanval in de slotkilometers, maar hij liep op een counter van latere ritwinnaar Urko Berrade. Sepp Kuss liep tijdverlies op.

Vooraleer het Vuelta-peloton het slotweekend intrekt, stond de 180 kilometer lange etappe tussen Vitoria-Gasteiz en Maestu op het programma. De heuvelachtige etappe in het Baskenland telde twee gecategoriseerde beklimmingen.   

In aanloop naar de eerste beklimming van de dag vormde een veertigtal renners, waaronder Kruijswijk en Attila Valter, de vroege vlucht. De ruime groep reed een grote voorsprong bij elkaar. Op de Puerto Herrera, de laatste beklimming van de dag, werd de groep stevig uitgedund. Dertien renners, met daarbij Kruijswijk, streden voor de ritzege. In het slot probeerde de Nederlander het met een aanval. Het bleek tactisch het juiste moment, maar hij werd gecounterd door Berrade. De Spanjaard bereikte even later solo de streep. Kruijswijk werd tiende.  

“Het was een etappe waar er kansen lagen voor de vluchters”, reageert Kruijswijk na afloop. “Attila en ik kwamen voorop te zitten samen met veertig anderen. Daarna was het wachten op de cruciale laatste beklimming. Toen de koers ontplofte, kon ik gelukkig volgen. In het slot koos ik het goede moment om aan te vallen, maar helaas had ik niet de benen om te kunnen doorgaan. Het is jammer, maar als ploeg hebben we ons goed gepresenteerd.”  

"fijn om weer volop mee te doen op dit niveau"

Steven Kruijswijk

“Na alle pech is het leuk om weer mee te strijden voor de overwinning. Het geeft enorm veel voldoening dat ik me hier kan tonen. Na de pech en de daarbij horende revalidaties begin je soms aan jezelf te twijfelen. Het is daarom fijn om weer volop mee te doen op dit niveau. Ik kan blij zijn met deze prestatie.”  

Ook de klassementsfavorieten bleven niet stilzitten op de Puerto Herrera. Kuss kon het hoge tempo op de beklimming niet volgen. De Amerikaan kwam in een achtervolgende groep terecht. Valter - die zich voorin had laten uitzakken - stond zijn kopman nog bij, maar ze finishten uiteindelijk op iets meer dan drie minuten van de favorietengroep.  

"van dag tot dag bekijken wat mogelijk is in het slotweekend"

DS Grischa Niermann

Ploegleider Grischa Niermann: “Toen Sepp het moeilijk kreeg na de aanvallen in het peloton, hoopten we de schade te kunnen beperken met de hulp van Attila. Helaas bleek Sepp een mindere dag te hebben. Na vandaag staat hij nog steeds twaalfde in het algemeen klassement, maar de kloof met de tiende plaats is groter geworden. We zullen van dag tot dag bekijken wat mogelijk is in het slotweekend. We kunnen een hoop plannen smeden, maar uiteindelijk moeten de benen die wel kunnen uitvoeren.” 

La Vuelta Ciclista a España

Stage 18

Gerelateerde updates