Powered by
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
3/6 Jingxi › Bama 214km
4/6 Bama › Jinchengjiang 176km
5/6 Yizhou › Nongla 165km
Sterke collectieve prestatie Team Visma | Lease a Bike in zeventiende Touretappe

Sterke collectieve prestatie Team Visma | Lease a Bike in zeventiende Touretappe

Team Visma | Lease a Bike toonde zich aanvalslustig in de zeventiende etappe van de Tour de France. Tiesj Benoot, Wout van Aert en Christophe Laporte reden een lange tijd in de voorste groepen. Kopman Jonas Vingegaard kende een moeilijk moment op de voorlaatste beklimming, maar de titelverdediger wist de schade ten opzichte van zijn concurrenten te beperken.

De zeventiende etappe bracht het peloton van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Superdévoluy. Na een aanloop over glooiende wegen kregen de renners op het eind nog drie gecategoriseerde beklimmingen voorgeschoteld.  

Na het startschot waren de klassementsploegen meteen op hun hoede. De hevige wind nodigde uit tot waaiervorming. Even brak het peloton in stukken, maar een defenitieve afscheiding kwam er niet. Daarna begon de lange strijd voor een plek in de vlucht van de dag. Onder meer Wout van Aert probeerde meerdere keren – tevergeefs - een kopgroep op poten te zetten.  

Pas op honderd kilometers van de streep wisten vier renners, waaronder Benoot, zich los te rukken van het peloton. Achter het viertal werd een grote achtervolgende groep van 48 renners gevormd met daarbij Van Aert en Laporte. Benoot en zijn metgezellen werden uiteindelijk voorbijgereden door uiteindelijke ritwinnaar Richard Carapaz aan de voet van Col du Noyer.  

Op die Col du Noyer bestookten de klassementsrenners elkaar. Richting de top plaatste Tadej Pogacar zijn versnelling. Vingegaard kende even een moeilijk moment. Mede dankzij de hulp van ploeggenoot Laporte kon hij terugkeren. Remco Evenepoel demarreerde dan weer op de slotklim naar Superdévoluy. Ook daar kon Vingegaard rekenen op zijn ploeggenoten. Zowel Benoot als Van Aert leverden werk in de achtervolging op de Belg. De verschillen tussen de drie podiumkandidaten aan de streep bleven miniem.  

"Vandaag moet ik mijn ploeggenoten bedanken"

Jonas Vingegaard

“Vandaag moet ik mijn ploeggenoten bedanken”, reageert Vingegaard na afloop. “Zowel de jongens onderweg, maar zeker ook Christophe, Wout en Tiesj. Zij leverden belangrijk werk op de slothellingen. Ik voel nog steeds dat ik beter aan het worden ben. Vandaag was misschien niet mijn beste dag, maar dat kan gebeuren. Als dit mijn slechte dag bleek te zijn, dan ben ik tevreden.” 

Benoot blikt terug op een spectaculaire etappe. “Ik geloofde in de ritzege, maar ik wist dat het moeilijk zou worden toen ik hoorde dat er zo’n grote groep achter ons reed. De sterkste klimmers, waaronder Carapaz, passeerden ons snel. Ik ben blij dat ik Jonas nog kon bijstaan in de finale. Het was ons plan om enkele renners voorop te hebben voor mocht een situatie als deze zich voordoen. Natuurlijk win je liever seconden dan dat je er verliest, maar we zullen er  voor blijven gaan in de komende dagen.” 

Gerelateerde updates