Powered by
es La Vuelta Ciclista a España
World Tour 17 aug '24 - 08 sep '24
5/21 Fuente del Maestre › Sevilla 177km
6/21 Jerez de la Frontera › Yunquera 185km
7/21 Archidona › Cordoba 180km
de Lidl Deutschland Tour
World Tour 21 aug '24 - 25 aug '24
1/5 Schweinfurt › Schweinfurt 2km
2/5 Schweinfurt › Heilbronn 176km
3/5 Heilbronn › Schwäbisch Gmünd 174km
be Druivenkoers - Overijse
Development Team 23 aug '24
1/1 Overijse › Overijse 206km
be Konvert Koerse
Women's Team 23 aug '24
1/1 Kortrijk › Kortrijk 118km
fr Classic Lorient Agglomération - Trophée CERATIZIT
Women's Team 24 aug '24
1/1 Plouay › Plouay 158km
fr Bretagne Classic - Ouest-France
World Tour 25 aug '24
1/1 Plouay › Plouay 259km
be Muur Classic Geraardsbergen
World Tour 28 aug '24
1/1 Etappe 1
be Renewi Tour
World Tour 28 aug '24 - 01 sep '24
1/5 Riemst › Bilzen 163km
2/5 Tessenderlo › Tessenderlo 15km
3/5 Blankenberge › Ardooie 185km
Strijdbare Vingegaard tweede op Pla d’Adet

Strijdbare Vingegaard tweede op Pla d’Adet

Jonas Vingegaard is in de veertiende etappe van de Tour de France als tweede over de meet gekomen. In de bergetappe met finish op de top van Pla d’Adet maakte de Deen een goede indruk, maar moest hij wel zijn meerdere erkennen in Tadej Pogacar. Vingegaard is nu de nummer twee van het algemeen klassement.

Het peloton moest na een lange, vlakke aanloop als eerst de Tourmalet bedwingen. Via Hourquette d’Ancizan leidde de weg naar Pla d’Adet, een klim van de buitencategorie. De troepen van Team Visma | Lease a Bike zaten gedurende de dag goed vertegenwoordigd in het peloton. Kopman Vingegaard werd daarmee goed beschermd.

Nadat Adam Yates een aanval plaatste en de laatst overgebleven vroege vluchter opraapte, besloot Pogacar aan te vallen. Vingegaard anticipeerde onmiddellijk, maar kon niet direct aanpikken in het wiel van de Sloveen. Lang bleef Vingegaard op enkele meters van zijn concurrent, maar richting de slotkilometers moest de strijdende regerend Tourwinnaar dan toch toestaan dat Pogacar steeds verder uit het zicht verdween. Het verschil op de streep bedroeg 39 seconden.

Vingegaard blikt na afloop met gemengde gevoelens terug op de rit. “Ik ben tevreden met mijn eigen geleverde prestatie, maar tegelijkertijd natuurlijk ook teleurgesteld over het tijdsverlies. Dit is het terrein van Tadej, maar het liefst had ik natuurlijk geen tijd verloren vandaag. Op de steile stroken van de klim had ik het gevoel dat ik steeds iets dichterbij kwam. De laatste kilometers waren Tadej echter op het lijf geschreven, gezien de power die hij heeft. Hij verdiende de ritoverwinning vandaag. Zelf kijk ik al reikhalzend uit naar de dag van morgen. Het is dan vanuit de start klimmen geblazen. Het wordt een lange, slopende dag. Die dagen liggen mij normaliter wel. Samen met het sterke team dat ik om mij heen heb gaan we er alles aan doen om het tot een succes te maken. De strijd is zeker nog niet gestreden”, benadrukt Vingegaard.

"De strijd is zeker nog niet gestreden"

Jonas Vingegaard

“Helaas hebben we vandaag tijd verloren op de concurrent”, zegt ploegleider Grischa Niermann. “Dat is de pijnlijke conclusie. We wisten dat Pogacar zou aanvallen op de laatste klim. Zijn acceleratie is voor Jonas altijd lastig te beantwoorden. Jonas reed een erg sterkte rit, want hij rijdt bijvoorbeeld Remco Evenepoel uit het wiel. We bekijken de situatie van dag tot dag. We blijven strijdvaardig en gooien de handdoek zeker niet in de ring. Er zijn nog zeven etappes, te beginnen met de lastige rit van morgen. We gaan een nieuw plan maken.”

Gerelateerde updates