Powered by
Team Visma | Lease a Bike neemt veertiende rit Vuelta a España in handen, Van Aert nipt tweede

Team Visma | Lease a Bike neemt veertiende rit Vuelta a España in handen, Van Aert nipt tweede

Wout van Aert is de veertiende etappe in de Vuelta a España als tweede geëindigd. Team Visma | Lease a Bike controleerde de rit van start tot finish. In een groepsspurt werd Van Aert nipt geklopt door Kaden Groves. Onderweg wist de Belg opnieuw punten te kapen voor het bergklassement.

De renners vertrokken in Villafranco del Bierzo voor de langste etappe van de Ronde van Spanje. Van Aert startte de tweehonderd kilometer lange rit als leider van zowel het punten- als bergklassement. Na de start ging het meteen in stijgende lijn, waar zes renners gebruik van maakten om de vroege vlucht te vormen. Het zestal kreeg weinig ademruimte van het peloton, waarin Team Visma | Lease a Bike een hoog tempo voerde. De geel-zwarte formatie had zijn zinnen gezet op de ritzege.  

In de finale wachtte de beklimming van de 23 kilometer lange Puerto de Leitariegos. In dienst van groenetruidrager Van Aert voerden zijn ploeggenoten druk uit in het peloton. Na lange kopbeurten van Edoardo Affini, Robert Gesink, Cian Uijtdebroeks en Steven Kruijswijk werden de vluchters ingerekend. Het gemiddelde stijgingspercentage van 4,5 procent vormde dan weer geen al te grote problemen voor de sprinters. Op de top pakte Van Aert het maximum van de punten voor het bergklassement. Daarin heeft hij het dubbele aantal punten dan Jay Vine en Marc Soler, die de tweede plaats delen.  

"jammer dat ik mijn ploeggenoten niet kon belonen met een zege"

Wout van Aert

Een grote groep maakte zich op voor een sprint in aankomstplaats Villablino. Van Aert kwam sterk opzetten, maar zijn Australische concurrent pakte uit met een ultieme versnelling in de slotmeters. “Ik voel ontgoocheling, vooral door het vele werk dat mijn ploeggenoten hebben verricht vandaag”, zegt Van Aert na afloop. “En tegelijkertijd ben ik heel trots op de manier waarop we deze rit als team hebben aangevat. Ik had niet verwacht dat er zoveel sprinters de slotklim zouden overleven. Richting de sprint had ik veel vertrouwen, maar Groves bleek iets sterker te zijn vandaag.”  

“Het was een etappe waarin geen enkele ploeg het heft in handen wilde nemen, maar wij deden het wel”, voegt hij eraan toe. “Het is jammer dat ik mijn ploeggenoten niet kon belonen met een nieuwe zege, maar we kunnen terugblikken op een knap staaltje ploegwerk. We hebben het plan tot in de details uitgevoerd. Daar ben ik enorm trots op.” 

Gerelateerde updates