Powered by
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
3/6 Jingxi › Bama 214km
4/6 Bama › Jinchengjiang 176km
5/6 Yizhou › Nongla 165km
Van Aert sprint naar tweede plek in twaalfde Touretappe

Van Aert sprint naar tweede plek in twaalfde Touretappe

Wout van Aert is nipt tweede geëindigd in de twaalfde etappe van de Tour de France. Na een hectische finale moest de 29-jarige Belg enkel groenetruidrager Biniam Girmay voor zich dulden in de massaspurt. Kopman Jonas Vingegaard bereikte de aankomstlijn zonder kleerscheuren.

De renners kregen opnieuw een lange etappe voorgeschoteld. Na 204 kilometers op glooiende wegen maakten de renners zich op voor een massaspurt in Villeneuve-sur-Lot. Van Aert startte met twijfels na zijn val in etappe elf. Hij besliste tijdens de wedstrijd om toch mee te sprinten. In aanloop naar de sprint zat Van Aert goed geplaatst Al moest hij op enkele honderden meters van de finish in de remmen om een botsing met de dranghekken te vermijden. Uiteindelijk kwam de Belg opnieuw goed opzetten, maar hij werd net voor de streep voorbijgesneld door winnaar Girmay. 

"Voor ik het wist zat ik tussen Arnaud Demare en de dranghekken"

Wout van Aert

“Het was chaotisch op het eind, maar ik zat steeds goed gepositioneerd”, zegt Van Aert na afloop. “Ik ging goed aan, maar voor ik het wist zat ik tussen Arnaud Demare en de dranghekken. Ik sprintte naast hem, maar ik raakte ingesloten. Het is zuur, want dat kost me misschien wel de zege vandaag.”  

“Nu baal ik er even van, maar ik wil vooral naar het positieve aspect kijken”, voegt hij eraan toe. “Na de val gisteren had ik veel pijn. Het is geen geheim dat ik twijfels had voor de start door de pijn aan mijn arm en heup. Ik ben tevreden dat ik alweer kon sprinten vandaag. Dat is een meevaller.” 

Ploegleider Frans Maassen was blij om Van Aert opnieuw te zien sprinten. “Tijdens de etappe kwam hij me vertellen dat hij zich goed voelde, dus hij mocht zijn kans gaan. Het zit hem voorlopig niet mee in deze Tour, maar we zijn opgelucht dat hij de dag na zijn val opnieuw kon sprinten voor de overwinning. Hij had de benen om te winnen vandaag. Dat is positief. Verder ben ik opgelucht dat we niet betrokken raakten bij de grote valpartij op tien kilometer van de streep. We zaten als ploeg goed voorin, dus we konden er gelukkig aan ontsnappen. Al was het vervelend om te zien dat Primoz Roglic tijdsverlies leed.” 

Gerelateerde updates