Account
Powered by
fr Tour de France
World Tour 29 jun '24 - 21 jul '24
3/21 Piacenza › Torino 230km
4/21 Pinerolo › Valloire 139km
5/21 Saint-Jean-de-Maurienne › Saint Vulbas 177km
it Giro d'Italia Women
Women's Team 07 jul '24 - 14 jul '24
1/8 Brescia › Brescia 15km
2/8 Sirmione › Volta Mantovana 105km
3/8 Sabbioneta › Toano 113km
be Ethias-Tour de Wallonie
World Tour 22 jul '24 - 26 jul '24
1/5 Tournai › Fleurus 178km
2/5 Saint-Ghislain › Ouffet 188km
3/5 Arlon › La Roche-en-Ardenne 192km
fr Tour Alsace
Development Team 24 jul '24 - 28 jul '24
1/5 Sausheim › Sausheim 4km
2/5 Riedisheim › Ferrette 154km
3/5 Vesoul › La Planche des Belles Filles 132km
cz Czech Tour
World Tour 25 jul '24 - 28 jul '24
1/4 Prostějov › Ostrava 151km
2/4 Zlín › Pustevny 170km
3/4 Moravská Třebová › Dlouhé stráně 134km
es Vuelta a Burgos
World Tour 05 aug '24 - 09 aug '24
1/5 Vilviestre Del Pinar › Burgos 168km
2/5 Valle De Mena › Complejo Karstico Ojo Guareña 161km
3/5 Bodegas Nabal Gumiel De izán › Lagunas De Neila 138km
es Donostia San Sebastian Klasikoa
World Tour 10 aug '24
1/1 Etappe 1
pl Tour de Pologne
World Tour 12 aug '24 - 18 aug '24
1/7 Etappe 1
2/7 Etappe 2
3/7 Etappe 3
Vingegaard maakt indruk in lastig slot tweede etappe Tour de France

Vingegaard maakt indruk in lastig slot tweede etappe Tour de France

Jonas Vingegaard is in de tweede Touretappe als dertiende geëindigd. De 27-jarige titelverdediger bereikte de finishlijn in een elitegroepje nadat hij eerder een aanval van Tadej Pogacar op de steile Côte de San Luca kon volgen. De ritwinst in Bologna was voor Kévin Vauquelin.

Met de 200 kilometer lange rit tussen Cesenatico en Bologna stond er opnieuw een stevige etappe op het programma. In de finale moesten de renners twee keer de steile Côte de San Luca over. Het peloton liet opnieuw een ruime kopgroep vertrekken. De elf vluchters zouden vandaag strijden voor de ritwinst. De Fransman Vauquelin reed uiteindelijk solo naar de zege.

Op 85 kilometers van de streep raakten Wout van Aert en Matteo Jorgenson betrokken bij een valpartij in het peloton. De twee Team Visma | Lease a Bike-renners konden hun weg meteen verderzetten. Zowel Van Aert en Jorgenson leverden nog belangrijk werk in dienst van kopman Vingegaard richting de beslissende dubbele beklimming van de Côte de San Luca. 

Het was wachten tot de tweede beklimming van de korte maar steile helling op een eerste aanval van de klassementsrenners. Pogacar pakte uit met een stevige versnelling vanuit het uitgedunde peloton. Enkel Vingegaard kon de Sloveen volgen. De twee doken vervolgens samen de afdaling in. Net voor de streep kregen ze nog gezelschap van Remco Evenepoel en Richard Carapaz. Vingegaard eindigde uiteindelijk dertiende. De Team Visma | Lease a Bike-kopman staat derde in het algemene klassement, in dezelfde tijd als Evenepoel, Carapaz en nieuwe leider Pogacar.

"Een kleine overwinning dat ik Pogacar kon volgen"

Jonas Vingegaard

“Het is een kleine overwinning voor me dat ik Pogacar kon volgen”, reageert Vingegaard na afloop. “Vooraf dacht ik dat deze rit een etappe zou worden waar ik misschien tijd zou verliezen op de concurrentie. De steile beklimmingen in de slotfase waren niet op mijn lijf geschreven, maar ik voelde me goed. Pogacar en ik besloten dan ook meteen om samen te werken tot aan de streep. De eerste twee ritten verliepen alvast beter dan verwacht. Ik heb getwijfeld aan mezelf. Het was moeilijk om te voorspellen hoe ik me ging voelen na zo’n korte voorbereiding. Ik ben heel tevreden dat ik kan zeggen dat ik opnieuw op niveau ben. Hopelijk is dit de start van een mooie drie weken.”

Jorgenson blikt met trots terug op de prestatie van zijn kopman. “Het was indrukwekkend hoe Jonas reed”, zegt de 24-jarige Amerikaan. “Ik ben heel erg trots op hem. Ik merkte dat het geloof in zichzelf groeide. Het was nochtans een etappe die hem op papier minder lag. Toch wist hij zich goed te verdedigen. Het was een goede dag voor de ploeg. Het was een jammerlijke val, maar ik voel me prima.”

Ploegleider Grischa Niermann blijft rustig. “Jonas toont dat hij in orde is, maar de Tour duurt drie weken. Overmorgen wacht er opnieuw een zware rit, dus het wordt afwachten hoe Jonas al die ritten zal verteren. We zullen het dag per dag bekijken, maar we kunnen zeker blij zijn met we vandaag hebben gezien. Dit was een van de beste scenario’s voor ons. Vooraf vreesden we voor deze etappe, gezien de explosiviteit van Pogacar. Jonas wist hem goed te volgen. Dat is een goede uitkomst voor ons.”

Gerelateerde updates