Powered by
es La Vuelta Ciclista a España
World Tour 17 aug '24 - 08 sep '24
22/21 Madrid › Madrid 24km
ch Tour de Romandie Féminin
Women's Team 06 sep '24 - 08 sep '24
2/3 Chippis › Vercorin 101km
3/3 Morges › Morges 144km
de BEMER Cyclassics
World Tour 08 sep '24
1/1 Hamburg › Hamburg 198km
fr La Choralis Fourmies Féminine
Women's Team 08 sep '24
1/1 Etappe 1
ca Grand Prix Cycliste de Québec
World Tour 13 sep '24
1/1 Quebec › Quebec 201km
ca Grand Prix Cycliste de Montréal
World Tour 15 sep '24
1/1 Montreal › Montreal 209km
de Women's Cycling Grand Prix Stuttgart & Region
Women's Team 15 sep '24
1/1 Böblingen › Stuttgart 118km
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
1/5 Luxembourg › Luxembourg 158km
2/5 Junglinster › Schifflange 155km
3/5 Rosport › Diekirch 201km
Vingegaard pakt emotionele overwinning in elfde Touretappe 			© A.S.O./Billy Ceusters

Vingegaard pakt emotionele overwinning in elfde Touretappe

Jonas Vingegaard heeft de elfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De tweevoudige Tourwinnaar was na een slopende bergrit de snelste in een sprint-a-deux met Tadej Pogacar. Het is de vierde etappezege ooit voor Vingegaard, die voor het eerst won sinds zijn val in de Ronde van Baskenland begin april. “Dit is een emotionele zege voor me.”

“Deze overwinning betekent heel veel voor me”, reageert een geëmotioneerde Vingegaard na afloop. “Alles wat ik meemaakte in de voorbije maanden komt nu even terug. De periode na mijn val in de Ronde van Baskenland was zwaar. Het is een zege voor mijn familie. Zij zijn er altijd geweest voor me.” 

De 211 kilometer lange elfde etappe in de Ronde van Frankrijk bracht het peloton van Évaux-les-Bains naar Le Lioran. Na een heuvelachtige openingsfase kregen de renners vier gecategoriseerde beklimmingen voorgeschoteld in de laatste zestig kilometers. Op de Puy Mary greep de groep der favorieten, met daarbij Vingegaard, de laatst overgebleven vluchters. Op de steile flanken plaatste Pogacar zijn aanval. Vingegaard bereikte de voet van de volgende helling, de Col de Pertus, op een halve minuut van de klassementsleider. Samen met Primoz Roglic zette de Deen de achtervolging in. 

Op die Col de Pertus maakte Vingegaard, die Roglic ondertussen achter zich had gelaten, seconde per seconde goed op Pogacar. In de slotmeters van de beklimming kwam Vingegaard aansluiten bij de Sloveen. De twee reden vervolgens samen richting aankomstplaats Le Lioran. Na een ware uitputtinsslag bleek Vingegaard uiteindelijk over de snelste eindsprint te beschikken. Hij won zijn vierde Touretappe ooit. 

"Drie maanden geleden had ik me dit niet kunnen voorstellen"

Jonas Vingegaard

“Ik kon Pogacars aanval op de Puy Mary niet volgen, al had ik zeker geen grote achterstand boven. Ik wist dat ik daarna gewoon moest blijven vechten en mijn eigen tempo zoeken. In de afdaling wist hij nog wat tijd te winnen, dus ik had het niet meer verwacht dat ik zou kunnen terugkomen. Het werd uiteindelijk nog een nipte sprint, maar ik voelde meteen dat de overwinning voor mij was. Drie maanden geleden had ik me dit niet kunnen voorstellen.” 

Ploegleider Frans Maassen: “Na de Puy Mary leek het erop dat we de schade gingen moeten beperken, maar hij heeft het toch geflikt. Deze zege zal zeker tot zijn mooiste ooit behoren. Het moment waarop hij aansloot bij Pogacar was eigenlijk al een overwinning op zich, maar hij heeft het overtroffen. Alles blijft speelbaar in het klassement. Ze zijn aan elkaar gewaagd, dat hebben ze opnieuw bewezen. We zullen blijven strijden tot in Nice.” 

 / 
			© A.S.O./Aurélien Vialatte
			© A.S.O./Billy Ceusters
© A.S.O./Aurélien Vialatte
© A.S.O./Billy Ceusters

Gerelateerde updates