Powered by
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
3/6 Jingxi › Bama 214km
4/6 Bama › Jinchengjiang 176km
5/6 Yizhou › Nongla 165km
Vingegaard tweede in afsluitende bergetappe Tour

Vingegaard tweede in afsluitende bergetappe Tour

Jonas Vingegaard heeft andermaal aangetoond uit het juiste hout te zijn gesneden. De Deen toonde in de laatste bergetappe van de Tour de France zijn goede benen en reed een sterke slotklim. Vingegaard eindigde als tweede, achter ritwinnaar Tadej Pogacar.

In een relatief korte etappe koerste Team Visma | Lease a Bike vanaf de start zeer bedrijvig. Wilco Kelderman glipte opnieuw mee in de vlucht van de dag, nadat onder meer Matteo Jorgenson het in de openingsfase al eens probeerde. Later sloot ook Jan Tratnik aan bij Kelderman. Op de slotklim bleef Kelderman lang vooruit, samen met onder meer Richard Carapaz en Enric Mas.

Remco Evenepoel viel op de slotbeklimming naar de top van de Col de la Couillole aan. Vingegaard pareerde ogenschijnlijk eenvoudig, waarna de Deen zelf ten strijde trok. Op dat moment kon enkel Pogacar volgen. Vingegaard hanteerde een strak tempo en liep zo meter voor meter verder uit op concurrent Evenepoel. Onder het regime van Vingegaard gingen ook de laatst overgebleven vluchters eraan voor de moeite. In de laatste honderden meters bleek dat Vingegaard zijn kruit wat had verschoten. Pogacar sprintte naar de ritwinst.

“Het was een zware en hete dag”, vertelt Vingegaard na afloop. “Ik voelde me vandaag beter dan gisteren. Toen had ik een van mijn minste dagen ooit. Ik voelde me goed toen Remco aanviel. Ik dacht bij mezelf dat het nu mijn tijd was. Ik reed daarna vooral om de tweede plaats veilig te stellen. Remco is de beste tijdrijder in de wereld, dus het is zeker nog niet gelopen. Ik ben blij dat ik vandaag bijna een minuut heb kunnen pakken.”

"De benen waren vandaag echt veel beter"

Jonas Vingegaard

Vingegaard baalde wel dat hij de ritzege net miste. “Tadej zat vandaag wat meer in het wiel. Ik had denk ik hetzelfde gedaan als ik in zijn schoenen stond. Ik ben blij met hoe ik vandaag reed, en dat ik mezelf kon herstellen van de mindere dagen. Om op deze manier terug te slaan, dat geeft me een voldaan gevoel. De benen waren echt veel beter. Ik reed de gehele dag met vertrouwen rond. Morgen ga ik in de afsluitende tijdrit nog een keer alles geven”, sluit Vingegaard gemotiveerd af.

Gerelateerde updates