Powered by
Vos derde in nieuwe massaspurt Tour de France Femmes, Henderson tiende in tijdrit			© A.S.O/Thomas Maheux

Vos derde in nieuwe massaspurt Tour de France Femmes, Henderson tiende in tijdrit

De Tour de France Femmes pakte vandaag uit met maar liefst twee etappes. In de ochtend eindigde Marianne Vos als derde in de massaspurt. Na de middag werkten de rensters een korte tijdrit af. Daarin wist Anna Henderson de tiende tijd neer te zetten. Riejanne Markus deed dan weer een goede zaak met het oog op het algemene klassement.

Etappe 2: Dordrecht - Rotterdam (67,9 km)

Om tien uur vanmorgen vertrokken de rensters voor een korte rit in lijn tussen Dordrecht en Rotterdam. Na het startschot lieten de aanvalspogingen lang op zich wachten. Enkel Audrey De Keersmaeker probeerde het solo, maar haar vlucht strandde op zo’n tien kilometer van de streep. Het was wachten op een nieuwe massaspurt in de straten van Rotterdam.  

In de slotkilometers pakte Team Visma | Lease a Bike Women uit met een sterke sprinttrein. De bochtige finale zorgde nog voor de nodige uitdagingen, maar kopvrouw Vos zat goed geplaatst. In de sprint moest de 37-jarige Nederlandse uiteindelijk enkel Lorena Wiebes en ritwinnaar Charlotte Kool voor zich dulden.  

“Het leek wel alsof de lead-out zeventig kilometer duurde vandaag”, zegt Vos na afloop van de tweede etappe. “Een korte rit als deze zorgde voor extra nervositeit in het peloton. De grootste opdracht was om uit de hectiek te blijven. Dat was moeilijk, maar gelukkig konden we een mooie sprint rijden.”  

			© Jered Gruber
© Jered Gruber

Etappe 3: Rotterdam - Rotterdam (6,3 km)

Na een paar uren rust moesten de rensters opnieuw aan de bak. In Rotterdam werkten ze een 6,3 kilometer lange individuele tijdrit af. Henderson – de winnaar van de zilveren medaille op de Olympische tijdrit – was de eerste Team Visma | Lease a Bike Women-renster die het startpodium verliet. Henderson wist meteen een sterke tijd neer te zetten. De 25-jarige Britse werd uiteindelijk tiende.  

Even later waren ook Markus en Vos aan zet. Nederlands kampioen Markus zette haar klassementsambities kracht bij door de elfde tijd neer te zetten. Vos startte de tijdrit als vijfde in het algemene klassement. Na haar derde plaats eerder op de dag werd ze zeventiende in de tijdrit.  

"Elke seconde winst is mooi meegenomen"

Riejanne Markus

“Het was moeilijk om mee te strijden voor de zege”, blikt Markus terug. “Het was erg zwaar. Ik hoopte op iets betere benen, maar achteraf gezien zette ik een goede tijd neer. Voor het algemene klassement heb ik een goede zaak gedaan. Elke seconde winst is mooi meegenomen. Ik ben tevreden met hoe de eerste twee dagen van de Tour verliepen. De steun van het Nederlandse publiek was dan ook super. Nu kijk ik uit naar de etappe van woensdag. De rit is een mix tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, toevallig mijn twee favoriete wedstrijden.” 

Gerelateerde updates