Powered by
fr Paris - Tours Elite
World Tour 06 okt '24
1/1 Chartres › Tours 213km
fr Paris - Tours Espoirs
Development Team 06 okt '24
1/1 Bonneval › Tours 178km
it Coppa Bernocchi - GP Banco BPM
World Tour 07 okt '24
1/1 Legnano › Legnano 174km
nl Simac Ladies Tour
Women's Team 08 okt '24 - 13 okt '24
1/6 Gennep › Gennep 10km
2/6 Coevorden › Assen 154km
3/6 Zeewolde › Zeewolde 148km
it Gran Piemonte
World Tour 10 okt '24
1/1 Valdengo › Borgomanero 182km
it Il Lombardia
World Tour 12 okt '24
1/1 Bergamo › Como 252km
cn Gree-Tour of Guangxi
World Tour 15 okt '24 - 20 okt '24
1/6 Fangchenggang › Fangchenggang 149km
2/6 Chongzuo › Jingxi 181km
3/6 Jingxi › Bama 214km
Vos kroont zich tot wereldkampioen gravel in Leuven

Vos kroont zich tot wereldkampioen gravel in Leuven

Marianne Vos is de nieuwe wereldkampioene gravel. Na een spannende tweestrijd met Lotte Kopecky bleek de 37-jarige Nederlandse de sterkste in de sprint. Het was voor Vos de veertiende wereldtitel in een rijkgevulde carrière.

Onder andere Marianne Vos, Riejanne Markus, Fem van Empel en Femke de Vries verdedigden de Nederlandse kleuren tijdens het wereldkampioenschap gravel. De rensters trotseerden zo’n 140 kilometers gevuld met onverharde gravelwegen in en rond Leuven.   

Met nog meer dan vijftig kilometers te gaan kwam Vos voorop te zitten samen met kersvers wereldkampioene op de weg Kopecky. Het duo liet medevluchters Lorena Wiebes en Soraya Paladin achter. Vos en Kopecky vonden elkaar meteen. Ze reden snel een comfortabele voorsprong op de achtervolgers bij elkaar. In de finale wisten de twee elkaar niet meer te lossen. In een sprint-à-deux had Vos nog een vlijmscherpe versnelling in de benen. De Nederlandse behaalde overtuigend haar eerste wereldtitel in het gravelen.  

 / 

“Het was een ware uitputtingsslag”, reageert Vos na afloop. “Lotte en ik kwamen snel met twee voorop te zitten. Ik wist meteen dat het nog een zware tocht zou worden, maar het werd snel duidelijk dat we zouden sprinten voor de titel. Na zo’n wedstrijd was het de vraag hoe explosief mijn sprint nog zou zijn. Lotte is dan ook een zeer sterke renster. Ik probeerde nog aan te vallen op de laatste helling in de slotkilometers, maar ik wilde mezelf niet opblazen. Vervolgens hoopte ik dat er nog iets in de benen zou zitten. Op tweehonderd meters van de streep ging ik vol aan. Gelukkig kon ik het houden tot het eind.”  

Vos mocht op het podium haar veertiende regenboogtrui in ontvangst nemen. In haar rijkgevulde carrière behaalde ze al drie wereldtitels op de weg, twee wereldtitels op de baan en ze werd maar liefst acht keer wereldkampioen in het veldrijden. Haar eerste deelname aan het WK gravel bleek dus ook meteen succesvol. “Onderweg heb ik daar nooit over nagedacht. Enkel deze titel telde vandaag. Het is zeker een bijzondere wereldtitel. Elk kampioenschap dat je kan winnen, is speciaal. Ik ben erg tevreden dat ik het kon afmaken.” 

 / 

Gerelateerde updates