Powered by
lu Skoda Tour de Luxembourg
World Tour 18 sep '24 - 22 sep '24
3/5 Rosport › Diekirch 201km
4/5 Differdange › Differdange 15km
5/5 Mersch › Luxembourg 176km
be AG Tour de la Semois
Women's Team 20 sep '24 - 21 sep '24
1/2 Bohan › Vresse-sur-Semois 110km
2/2 Bertrix › Bertrix 112km
be Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto
World Tour 22 sep '24
1/1 Roosdaal › Gooik 195km
ch World Championships ME - ITT
World Tour 22 sep '24
1/1 Zürich › Zürich 46km
ch World Championships WE - ITT
World Tour 22 sep '24
1/1 Gossau › Zürich 29km
ch World Championships WE - Road Race
World Tour 28 sep '24
1/1 Uster › Zürich 154km
be Grand Prix Cerami
Development Team 28 sep '24
1/1 Mons › Frameries 159km
ch World Championships ME - Road Race
World Tour 29 sep '24
1/1 Winterthur › Zürich 273km

Prijs voor strijdlust voor Kruijswijk en opgave Groenewegen in Tour

Een meer dan moedige aanvalspoging van Steven Kruijswijk in de twaalfde etappe van de Tour de France is niet beloond met de etappezege. De kopman van Team LottoNL-Jumbo trok vroeg in de rit naar Alpe d’Huez ten aanval en leek lange tijd op weg naar een heroïsche zege op ‘de Nederlandse berg’. Uiteindelijk werd Kruijswijk tiende op 53 seconden van etappewinnaar Geraint Thomas. Voor tweevoudig etappewinnaar Dylan Groenewegen viel het doek. Hij gaf op met een knieblessure die hem sinds zijn val in de Roubaix-rit parten speelde.

De etappe met onderweg de Col de la Madeleine, de Croix de Fer en Alpe d’Huez werd een ware slijtageslag vanaf de start. Op de Madeleine trok een grote groep ten aanval met voor Team LottoNL-Jumbo Robert Gesink en Steven Kruijswijk. Op de Croix de Fer begon Kruijswijk aan zijn imposante solo. De Brabander begon met een voorsprong van vier minuten aan de Alp. Uiteindelijk werd Kruijswijk ingelopen in de laatste drie kilometer, maar de dappere aanvaller mocht toch mee op het podium als strijdlustigste renner van de dag. In het klassement gaf Kruijswijk twee plaatsen toe. Hij staat nu achtste, terwijl Primoz Roglic knap zijn vijfde plaats in de rangschikking prolongeerde.

“Het was het proberen waard”, aldus een moegestreden Kruijswijk, die zeventig kilometer alleen voorop reed. “Het ging erg goed vandaag. Alleen het laatste stuk was er teveel aan. Ik heb lang alleen gereden en de vallei naar Alpe d’Huez toe heeft veel kracht gekost. Dat wist ik toen ik eraan begon, maar ik had toch minder over dan ik gehoopt had. Het is een beetje teleurstellend dat ik het niet gehaald heb, maar het was een mooie dag. Gelukkig ben ik niet helemaal ingestort en sta ik nog vrij goed in het klassement. Het was een gewaagde actie, maar ik houd ervan om zo te koersen. Liever strijdend ten onder dan drie weken volgen. Ik heb gegokt en verloren, maar ik ga het zeker nog eens proberen. Eerst goed herstellen en dan kijken we verder.”

Gerelateerde updates